Subota, 4. svibnja 2024.

Više od šest i pol milijuna kuna za poboljšanje zdravstvenih usluga u Podravini i Prigorju

Više od šest i pol milijuna bespovratnih kuna stiže u Podravinu i Prigorje za poboljšanje primarne zdravstvene zaštite kroz projekt POZDRAV. Ugovor je jučer u prostorijama Vlade Republike Hrvatske s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac potpisao koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Prihvatljivi troškovi projekta “POZDRAV – Poboljšanje primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji” iznose 8.007.322,55 kuna. Ministarstvo je odobrilo 6.700.186,35 kuna bespovratnih sredstava, a razliku od 1.307.136,20 kuna osigurat će Županija u svome proračunu.

Sredstvima osiguranima kroz ovaj projekt opremit će se ginekološke ordinacije te ordinacije obiteljske i dentalne medicine kod 16 koncesionara, kao i ordinacije dentalne zdravstvene zaštite, obiteljske medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece, zdravstvene zaštite žena, pedijatrijske zdravstvene zaštite, fizikalne terapije i radiologije u Domu zdravlja Koprivničko-križevačke županije. Nabavom spomenute opreme osigurat će se pružanje 17 novih usluga koje do sada navedene ordinacije nisu pružale.

Također, u ordinacijama na području sedam općina osigurat će se provedba manjih infrastrukturnih zahvata i to u Kloštru Podravskom, Drnju, Hlebinama, Sv. Ivanu Žabnu, Virju, Goli te Podravskim Sesvetama, dok će se u Koprivnici i Đurđevcu postaviti tehnološki naprednija i energetski učinkovitija rasvjeta. U Koprivnici, u centralnoj zgradi Doma zdravlja ugradit će se taktilne trake i orijentacijski plan (table na Brailleovu pismu) kako bi se olakšalo snalaženje osobama s invaliditetom, dok će se u čekaonicama u Đurđevcu, Križevcima i Koprivnici postaviti LCD ekrani na kojima će se prikazivati prezentacije vezane uz zdravlje i poboljšanje kvalitete života pacijenata.

Projekt je prijavila Koprivničko-križevačka županija uz partnera Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije te uz stručnu podršku PORA-e – Razvojne agencije Podravine i Prigorja. Odobren je u sklopu natječaja “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini” u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”

zatvori