Srijeda, 1. svibnja 2024.

POMOĆNICI U NASTAVI Gradu i Županiji odobreno gotovo 15 milijuna kuna za 90 učenika

Podravsko-prigorski učenici s teškoćama u razvoju i u naredne četiri godine uz sebe će imati pomoćnike u nastavi.

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Koprivničko-križevačkoj županiji dodijelilo je gotovo deset milijuna kuna za projekt “Prilika za sve III”.

U projektu sudjeluje 16 osnovnih i 6 srednjih škola kojima je osnivač Županija. Konkretnije, za 62 učenika s teškoćama u razvoju brinut će 56 pomoćnika u nastavi.

— Pomoćnik u nastavi pruža neposrednu potporu učeniku s teškoćama u razvoju tijekom odgojno-obrazovnog procesa u zadacima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika, u kretanju, pri uzimanju hrane i pića, u obavljanju higijenskih potreba, u svakidašnjim nastavnim, izvannastavnim i izvanučioničkim aktivnostima — istaknuo je dožupan Ratimir Ljubić.

Vrijednost projekta “Prilika za sve III” iznosi nešto više od 10 milijuna i 100.000 kuna. Županija sufinancira pet posto od tog iznosa, dok je ostatak novca osiguran iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt će trajati do kraja srpnja 2021. godine. Pomoćnici će se zapošljavati u razdoblju od jedne školske godine, od rujna do lipnja (četiri puta po deset mjeseci). U lipnju i srpnju obavljat će se postupak selekcije i prijave učenika s teškoćama u razvoju koji će tijekom školske godine biti uključeni u projekt, dok će u kolovozu biti objavljen novi natječaj za pomoćnike.

Koprivnici za Odjek III pet milijuna kuna

A pomoćnici u nastavi osigurani su i za učenike s teškoćama u razvoju svih triju koprivničkih osnovnih škola te polaznike Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Podravsko sunce”.

Radi se o projektu “Odjek III” (ODrastanje u JEnakosti, Koprivnica) za čiju je provedbu Grad Koprivnica od resornog Ministarstva dobio više od pet milijuna kuna.

Njime će u narednoj školskoj godini biti osigurano 28 pomoćnika u nastavi za isto toliko učenika s teškoćama u razvoju, dok se kroz četiri godine provedbe projekta planira zaposliti 35 pomoćnika u nastavi, izvijestili su iz Gradske uprave.

Vrijednost mu je oko 6.300.000 kuna od kojih bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda iznose gotovo 5.400.000 kuna. Ostatak je osiguran iz gradskog proračuna.

zatvori