Nedjelja, 5. svibnja 2024.

ODGOVOR ZRINSKOG TRGA: Grad Koprivnica trenutno provodi 19 projekata, a u pripremi su i novi

Koprivnička Gradska uprava reagirala je na prozivke Miljenka Flajsa i Ivice Suvalja iz Mreže nezavisnih lista. Oni su se danas obrušili na gradonačelnika Mišela Jakšića i gradsku vlast rekavši da Grad Koprivnica povlači premalo sredstava iz fondova Europske unije.

No, sa Zrinskog trga odgovaraju da je Grad Koprivnica tijekom 2016. godine provodio 12 projekata: ODJEK I i II, Socijalna košarica, Socijalni dijalog, Tour Pack, LIFE FUTURE, Civitas Dyn@mo, Let’s Move, ENERMAN, PROCURE, PROSPERITY i PROMINENT MED. Ukupna vrijednost ovih projekata je oko 12,177.989 kuna.

Ove godine Gradska uprava nastavlja s provedbom ukupno sedam EU projekata: ODJEK II, LIFE FUTURE, Let’s Move, ENERMAN, PROCURE, PROSPERITY i PROMINENT MED.

Također, Gradu je ove godine odobreno pet INTERREG CBC HUHR projekata ukupne vrijednosti oko 3,27 milijuna kuna. Riječ je o projektima RoboTech u koji će biti uključene i koprivničke osnovne škole, ATDS II kroz koji će se izgraditi projektna dokumentacija za uspostavu Obiteljsko-zabavnog centra, SportOverBorders čiji je cilj promocija zdravog života, RefurbCulture kroz koji će se izraditi dokumentacija za energetsku obnovu zgrade Muzeja grada Koprivnice te EV Competence Center kroz koji će se uspostaviti centar kompetencija za vozila na električni pogon.

Kroz program Interreg Central Europe financirat će se dva projekta vrijednosti za Grad Koprivnicu oko 2,43 milijuna kuna. Radi se o projektima Low Carb i Boostee. Također, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali – Europski socijalni fond sufinancirat će se projekt “Znanje kao dar” kojem je cilj poticanje darovitih učenika. Ukupna vrijednost projekta je 996.454,83 kuna, dok bespovratna sredstva iznose 773.425,94 kuna.

Kroz natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će se Energetska obnova Osnovne škole Braća Radić. Vrijednost investicije je 7,9 milijuna kuna dok sufinanciranje projekta iznosi 4,3 milijuna kuna.

U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa grada Koprivnice, a putem Europskog socijalnog fonda provodit će se i projekt Volimo volontiranje. Riječ je o projektu čija je vrijednost 1,16 milijuna kuna, a financiran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (ESF) – Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020.

U srpnju ove godine odobrena su sredstva za financiranje projekta vrijednog oko 13,5 milijuna kuna – izgradnja i opremanje Inkubatora kreativnih industrija. Upravo danas gradonačelnik Jakšić u Zagrebu je na potpisivanju tog Ugovora koji će osigurati preduvjete za olakšan rast, razvoj i otvaranje novih radnih mjesta te doprinijeti jačanju konkurentnosti lokalnog gospodarstva.

Ove godine s provedbom se nastavlja projekt Odjek (Odjek III) kojim će se sufinancirati pomoćnici u nastavi, a čija vrijednost iznosi 6.342.252,00 kuna od kojih bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda iznose 5.390.914,20 kuna.

Grad Koprivnica tako trenutno provodi 19 projekata, a u pripremi su i novi. Jedan od njih je i projekt obnove Kuće Malančec.

Također, u pripremi je sedam projekata za natječaj Programa prekogranične suradnje Mađarska Hrvatska. Nastavlja se i s pripremom dokumentacije za projekte energetske obnove javnih zgrada.

Uz to redovito se prate svi natječaji te se Grad prijavljuje na sve koje smatra da će doprinijeti kvaliteti života građana. Trenutno je u fazi ocjene projekt CooL Art Koprivnica, koji je prijavljen na natječaj Europskog socijalnog fonda.

Službenici Grada redovito su na usluzi udrugama s područja grada kod pripreme projekata. Tako je Grad imao veliki doprinos u projektu udruge Bolje sutra IKSoC – Inovativni koprivnički socijalni centar “KopriVITA”.

— Iznos prihoda po projektima u određenoj godini treba promatrati s više aspekata. Naime, projekti se uvijek protežu na više od jedne kalendarske godine, a često se radi o višegodišnjim projektima čije trajanje može biti i do četiri godine — navodi viša stručna suradnica za informiranje i odnose s javnošću Ivana Ledinski Cvetković. — Dinamika povlačenja sredstava ovisi o tome jesu li projekti predfinancirani (odnosno postoji li predujam) ili se radi o refundaciji sredstava od strane ugovornog tijela nakon izvršene kontrole projektnih izvještaja. Izvještaji se podnose na različitim osnovama, od tromjesečnog perioda pa čak i do 12 mjeseci.

— Upravo zbog takvog obračuna statistika Grada za 2016. godinu je bila nešto slabija unatoč velikom broju kvalitetnih projekata koje provodi. Također, poduzeća i agencije u vlasništvu grada (Koprivnički poduzetnik, REA-Sjever, DAN i sl.) provode niz projekata financiranih sredstvima Europske unije — zaključuje Ledinski Cvetković.

zatvori