Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: NANODIY OSVAJA KINU Saša Miklošić i Nino Hat u Šangaju: To je savršen balans prošlosti i budućnosti

Piše Saša Miklošić.

Nanodiy nas vodi u jedan od najmnogoljudnijih gradova svijeta. S ponosom možemo istaknuti da smo s otvaranjem kineskog tržišta zastupljeni na svakom kontinentu.

S 35 milijuna stanovnika, koliko Šangaj ima, očekivali smo u neku ruku kaos. Međutim, vrlo dobra organizacija ljudi u prostoru ugodno nas je iznenadila. Sve nekako ima svoje mjesto, raspored i visoku efikasnost. Naravno, postoje pravila na koja se teže priviknuti; Yen ili RMB ne možeš kupiti izvan Kine, bilo kakav kontakt sa zapadnim društvenim mrežama je nemoguć, posao se dogovara i radi 24/7, bijelaca nema puno i često se zagledaju u nas… svejedno, ovaj prekrasan grad i kultura ostavili su na nas dugotrajan pozitivan utisak.

Šangaj je najveći kineski grad, s najvećom transportnom lukom i centar je međunarodnog poslovanja, tehnologije i kulture. Stari i novi grad dijeli rijeka Huang-pu pri čemu se najbolje vidi razlika prošlosti i budućnosti. Stari grad (Chenghuang Miao ili Bund) prepun je upečatljivih starih građevina i tradicionalnih parkova, dok s druge strane rijeke (Pudong) se nalaze impresivni neboderi izgrađeni u proteklih 20 godina. Nevjerojatno je kako na jednom “malom” prostoru možeš vidjeti tisuće godina kulture i tradicije dok samo pogledom u drugom smjeru gledaš kakav će svijet tek postati.

Kinezi se jako ponose svojom kuhinjom, a dokazali su da imaju i razloga. U sedam dana isprobali smo više od 50 tradicionalnih jela i teško je izdvojiti najbolje. Posvećenost zdravoj hrani i pripremi iste na tisuće načina iziskuje puno strpljenja, ali za svaki obrok uzimaju dovoljno vremena bez obzira na to koliko je užurban način života. Dan počinje ranojutarnjom vježbom u parku, a završava plesom i druženjem na gradskim trgovima.

Ustupio Saša Miklošić.

Što se tiče prijema i boravka, gdje nismo doživjeli niti jednu neugodnost (osim možda jurnjavu taxijem, slično kao i npr. u Istanbulu), pristup prema poslovnim partnerima je zaista na visokoj razini. Imamo dojam da su zapadnjaci puno više cijenjeni nego domicilni partneri.

Primjerice, na aerodromu će vas čekati automobil s vozačem, smještaj će biti visoko kvalitetan hotel svjetske prepoznatljivosti i brinut će za vas cijelo vrijeme boravka pokazujući samo ono najbolje i najvrijednije. Ne očekujte da znaju gdje je Hrvatska, da službenici govore engleski jezik ili poznavanje zapadnih običaja.

Naš je domaćin bio distributer naših proizvoda za kinesko tržište, koji ima svoj kompleks tvornice gdje trenutno radi 200-tinjak zaposlenika. Kako smo izgradili više partnerski odnos negoli kupac/prodavatelj, imali smo prilike provesti vrijeme zajedno i izvan onog službenog dijela, te tako detaljnije upoznati kulturu i običaje.

Kina je tržište na koje najviše izvozimo i iznimno smo ponosni na to što se iz jedne male Hrvatske/Koprivnice Nanodiy može pronaći i na kineskim “policama”.

zatvori