Petak, 26. travnja 2024.

Evo koliko će ove godine roditelje koštati prijevoz srednjoškolaca

Cijena mjesečne karte za srednjoškolce putnike ostaje ista kao i prethodne godine. Dogovoreno je to na sastanku koprivničko-križevačkog župana Darka Korena i njegovog zamjenika Ratimira Ljubića s predstavnicima Čazmatransa koji je održan u ponedjeljak u Nemčićevoj.

Za učenike koji putuju autobusnim prijevozom, mjesečno participiranje roditelja iznosit će 70 kuna za relaciju manju od ili jednaku deset kilometara, 80 kuna za relaciju veću od deset kilometara, a manju ili jednaku od 20 kilometara i 100 kuna za relaciju veću od 20 kilometara. Za učenike koji putuju vlakom, mjesečno participiranje roditelja iznosit će 30 kuna.

Iz Županijske uprave nekoliko smo puta čuli da, s obzirom na proračunski deficit od ove godine, moraju štedjeti i da nisu sigurni koliko će subvencija doista iznositi.

— Vlada je ostala na nivou sufinanciranja od prošle godine — pojasnio je dožupan Ratimir Ljubić. — Županija je prošle godine trošila skoro sedam milijuna kuna na prijevoz učenika, tako da je nažalost, s obzirom na smanjenje prihoda u Županiji, malo teže ostati na tom iznosu. No, Čazmatrans je izašao s malo nižom cijenom, a smanjit će se sufinanciranje od strane Županije. U svakom slučaju, gledali smo da ne bismo naštetili budžetu roditelja pa na kraju cijena za roditelje ostaje ista.

Podsjetimo, temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola, Koprivničko-križevačka županija od 2012. godine provodi projekt sufinanciranja prijevoza učenika srednjih škola uz simboličnu participaciju roditelja. U podmirivanju cijene mjesečne karte u autobusnom prijevozu sudjeluje Ministarstvo znanosti i obrazovanja sukladno kriterijima određenim u Odluci Vlade, Koprivničko-križevačka županija, prijevoznik koji daje određeni popust te roditelji.

zatvori