Utorak, 26. ožujka 2024.

U našem gradu uskoro kreće proizvodnja tjestenine od koprive, a u planu je i otvaranje prilagođenog hostela

Članovi Udruge osoba s invaliditetom ‘Bolje sutra’ proizvodit će tjesteninu od koprive. U Koprivnici se, naime, uskoro otvara IKSoC – Inovativni koprivnički socijalni centar ‘KopriVITA’.

Tako će za teško zapošljive osobe i osobe s invaliditetom biti otvorena nova radna mjesta. S nešto više od pola milijuna kuna, projekt će sufinancirati Europska unija iz svojih strukturnih i investicijskih fondova.

— Cilj projekta nam je stvaranje preduvjeta za osnivanje društvenog poduzeća koje će doprinijeti uključivanju osoba s invaliditetom na tržište rada na području grada Koprivnice — rekla je voditeljica projekta Tajana Premec.

U projekt će se uključiti i Udruga Roma ‘Korak po korak’, a namirnice koje će se koristiti za proizvodnju tjestenine bit će lokalnog porijekla.

— Kad smo razmišljali o projektu, shvatili smo da nema bolje poveznice od koprive. Od koprive može živjeti cijela Koprivnica, samo se još uvijek to nije zahuktalo onako kako to treba. Ja zaista tvrdim da od koprive svi možemo jako dobro živjeti — rekla je predsjednica Udruge ‘Bolje sutra’ Marija Mraz.

Zagrebačka Inicijativa za održivi razvoj GTF osigurala je stroj za proizvodnju tjestenine, jedino još ostaje upitno pitanje prostora za što će se pobrinuti Grad Koprivnica. Iako je u planu bilo otvoriti centar u bivšem Pevecovom restoranu, ta odluka još nije službeno potvrđena.

U Udruzi Bolje sutra nadaju se da će se sve riješiti u idućih šest mjeseci do godinu dana kada svoja nova radna mjesta dobivaju, za početak, dvije osobe s invaliditetom.

Osim proizvodnje tjestenine, Udruga ima u planu još velikih projekata kojima se želi poboljšati kvaliteta života osobama s invaliditetom.

— Naša je zamisao da se razvijamo u tri pravca. Proizvodnja tjestenine je tek početak. Drugi pravac će biti prilagođeni hostel o kojemu pričamo već dugo, iako je to malo teži projekt pa će trebati vremena. Treći pravac je multimedija, a tu će svoju priliku dobiti mladi ljudi koji stradavaju u prometu, a imaju odlična znanja — najavila je Marija Mraz.

Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
Izvor: koprivnica.hr
zatvori