Subota, 18. svibnja 2024.

ŽUPANIJA SREĐUJE FINANCIJE U planu je rebalans proračuna i dugoročno kreditno zaduženje

Za idući četvrtak, 13. srpnja sazvana je sjednica Skupštine Koprivničko-križevačke županije.

Dnevni red usuglašen je na koordinaciji održanoj u utorak pod vodstvom predsjednika Skupštine, HSU-ovog Željka Pintara:

— Dnevni red ima 47 točaka. U većini slučajeva radi se o izvješćima institucija Koprivničko-križevačke županije za prošlu godinu. A najvažnija točka bit će rebalans proračuna. Naime, za provedbu drugog kruga izbora nije bio osiguran novac, što sada treba riješiti, a riječ je i o investicijama na školama u Svetom Petru Orehovcu, Peterancu i Molvama.

Članovi Županijske skupštine odlučit će i o dugoročnom kreditnom zaduženju Županije od 8.190.000 kuna za kapitalne investicije u školstvu, ali i o raspodjeli novca političkim strankama proporcionalno participiranju u Županijskoj skupštini.

A da ovaj rebalans treba doživljavati više kao tehničku kategoriju, rekao nam je župan Darko Koren:

— Rebalans zapravo predviđa usklađivanje stvarnog stanja, tako da je to jedna tehnička kategorija, otprilike 7,8 milijuna kuna, koliko je predviđeno i kreditno zaduženje planirano za zatvaranje obveze za izgradnju škola. Pravi rebalans još planiramo u četvrtom kvartalu ove godine. Njime ćemo do kraja svesti pitanje financija u okvir koji nalažu pravila i zakoni.

Za one koji čekaju isplatu neke od županijskih subvencija, dobra je vijest da Županijska uprava, financijskom stanju usprkos, ne odustaje od njih:

— Planiramo isplatiti sve one programe koji su planirani našim proračunom, tako da ćemo do kraja godine sigurno servisirati te naše obveze. Postoje pozicije koje se ne iskorištavaju u planiranoj dinamici. S druge pak strane postoje pozicije koje se koriste većom dinamikom nego što je planirano pa ćemo to uskladiti.

Dodajmo i da je predsjednik Skupštine Željko Pintar više nego zadovoljan prvim pokazateljima suradnje tijekom održane koordinacije:

— Sa svima kooperativno i vrlo korektno. Ako tako nastavimo, mislim da neće biti nikakvih problema u nastavku rada i Koordinacije i Županijske skupštine.

Recimo i da je na dnevnom redu odlučivanje o sastavu više od 10 odbora Županijske skupštine.

zatvori