Petak, 17. svibnja 2024.

ŽUPANI KOREN I ČAČIĆ: Na Piškornicu ne dolazi tuđe smeće, a projekt kasni zbog političkih podmetanja

Koprivničko-križevački župan Darko Koren zajedno je s direktorom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica Mladenom Jozinovićem posjetio varaždinskog župana Radimira Čačića.

Tijekom radnog sastanka domaćin je informiran o stanju projekta RCGO-a Piškornica, koji je pred investicijom od 65 milijuna eura, a koji bi po konačnoj realizaciji trebao značiti rješenje za zbrinjavanje otpada na području četiri županije (Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske) i 110 jedinica lokalne samouprave.

Zadovoljan što je sa susjednim kolegom, kako kaže, uskladio sve potrebne stavove i postigao dogovor oko najbitnijih elemenata projekta, župan Koren je odbacio špekulacije da će bale s varaždinskim smećem doći na Piškornicu:

— Kao što su bile lažne informacije o dovozu smeća iz Dubrovnika te o pripajanju susjednih Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije u sustav projekta Piškornica, tako je i priča o varaždinskim balama neutemeljena. To nije tema vezana za Piškornicu i o tome s kolegom Čačićem nisam razgovarao. Problem varaždinskog smeća je zasebna priča i on se prvenstveno rješava u samom Gradu Varaždinu te je vezan uz rješenja Republike Hrvatske. Ljudi naravno mogu prema potrebi dnevne politike iskonstruirati svašta, pa i priču o dovozu varaždinskog smeća na Piškornicu!

Župan Koren je zadovoljan jer je s varaždinskim kolegom, koji je nedavno preuzeo dužnost, podijelio sve informacije i postigao suglasje oko potrebe za nastavkom projekta koji, kako kaže, ide svojim tijekom. U skladu sa svim izdanim dokumentima, poglavito Studijom utjecaja na okoliš, te suglasnostima mjerodavnih nacionalnih i međunarodnih institucija, drugostupanjski natječaj trebao bi završiti do kraja ove godine. Gradnja bi pak, najavljuje župan Koren, trebala početi najkasnije do kraja prve polovice iduće godine. Jasno je da se s gradnjom, čiji je početak bio najavljivan za ovu godinu, kasni, no za to postoje objektivni razlozi, pojašnjava Koren:

— Mnogo faktora je utjecalo na odgodu početka gradnje Centra Piškornica. Između ostalih, na to je utjecala i svakodnevna politika, dobronamjernici koji su se izuzetno potrudili da Piškornicu koriste kao glavno sredstvo tijekom predizborne kampanje. Tako tom projektu nisu pomogli. Na osnovi mnogih zlonamjernih konstrukcija i dezinformacija cijeli su projekt, rekao bih, malo usporili.

Župan Koren najavio je da je za idući tjedan s resornim ministrom zaštite okoliša Tomislavom Čorićem dogovorio radni sastanak. Očekuje da će tom prilikom precizirati sve bitne elemente što bi trebalo omogućiti da se projekt Piškornica neometano realizira.

zatvori