Petak, 26. travnja 2024.

UPISI U SREDNJE ŠKOLE Zasad nijedan učenik ne želi biti limar

Prošao je prvi tjedan prijava kojima osmaši iskazuju svoje želje za upis u srednje škole. Učenici mogu prijaviti šest programa, a u podravsko-prigorskim srednjim školama na raspolaganju im je više od 40 programa u gimnazijskim i srednjim, tehničkim i strukovnim školama te više od 30 trogodišnjih strukovnih programa.

Kakvi su trendovi u našoj županiji, Dravi.info je nakon prvog tjedna rekao dožupan Ratimir Ljubić:

— Slika je slična prošlogodišnjoj situaciji. U Koprivnici su Gimnazija i srednje četverogodišnje škole već na neki način… ne popunjene, ali imaju veći broj prijavljenih kandidata nego što ima mjesta. Za trogodišnje strukovne programe vlada manji interes. Začudilo nas je da se ni jedan učenik još nije prijavio za zanimanje limar. Riječ je o zanimanju kojega je Zavod za zapošljavanje proglasio deficitarnim, koprivnički obrtnici garantiraju posao, no na žalost čini se da kod učenika i njihovih roditelja nije dovoljno atraktivno pa za sad još nemamo prijavljenih učenika za to zanimanje.

Za podsjetiti je da se učenicima koji upišu školu za deficitarno zanimanje osigurava stipendija, stručna praksa i zaposlenje, o čemu su osmaši pred kraj školske godine bili informirani.

Recimo i da je u podravsko-prigorskim srednjim školama na raspolaganju 1.193 mjesta. Iz osnovnih škola izašlo je 1.112 učenika, a uzme li se u obzir da u naše škole dolaze učenici iz drugih županija, njih četrdesetak u prosjeku, dožupan Ljubić vjeruje da će svi školski programi opstati.

I malo tehničkih podataka. Učenici se zaključno s ponedjeljkom, 10. srpnja mogu prijaviti u programe i škole koje bi željeli upisati. Potom do 12. srpnja učenici zajedno s roditeljima kod svojih razrednika potpisuju prijavnice. 13. srpnja će biti objavljene rang-liste, a do 19. srpnja je rok upisa. Učenici s popunjenim upisnicama osobno trebaju doći u školu koju žele upisati.

Tek onda im počinje nova životna avantura u kojoj im svima želimo uspjeh.

zatvori