Srijeda, 8. svibnja 2024.

Udruga Bolje sutra upozorila na opasnosti pješačkih prijelaza

Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice jučer je organizirala radionicu pod nazivom “Pogledaj dva puta” kojom se upozorilo na sve opasnosti prelaska preko ceste.

Aktivnosti su održane u sklopu projekta “Zelena zebra” za članove Udruge, osobe s invaliditetom. Inženjer prometa Franjo Horvat osvrnuo se na problematiku pri prelasku pješačkih prijelaza svih pješaka, a posebno pješaka sa smanjenom pokretljivošću.

Naveo je niz rizičnih pješačkih prijelaza te ih potkrijepio fotografijama kako bi korisnici što bolje upamtili na kojim mjestima u gradu trebaju pripaziti.

Rizična skupina su osobe u invalidskim kolicima koje su vozačima teško uočljive, te slijepe i gluhe osobe. Svi oni na svoj način doživljavaju promet pa tako i način na koji će koristiti pješački prijelaz.

Upozorenje za sve sudionike radionice bilo je da trebaju pogledati toliko puta obje strane ceste dok se ne uvjere da je prijelaz siguran. Također je napomenuto da je u trenutku prelaska preko zebre važno s vozačem automobila uspostaviti kontakt očima kako bi se uvjerili da je uočio pješaka.

Pješački prijelazi koji su obilježeni semaforima su najsigurniji za prijelaz, dok su za pješake s oštećenjima vida najsigurniji zvučni semafori.

Projekt “Zelena zebra” je odobren na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova, a partneri u projektu su Dječji vrtić Vrapčić Drnje, IPA (međunarodno policijsko udruženje); Regionalni klub Koprivnica i koprivnički Klub za starije osobe „Mariška“.

zatvori