Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Skupština odbila prijedloge: ‘Mogli ste tražiti lijek za bolesno dijete ili borbeni avion, novca jednostavno nema’

‘Ovi amandmani imaju isključivo političku pozadinu! Ne sporim da bi bilo dobro provesti ih, no nema se otkud.’

Rekao je to župan Darko Koren odgovarajući na prijedlog Kluba vijećnika SDP-a i Hrvatskih laburista da Županija sufinancira osnovnoškolske udžbenike te da dodatno stipendira srednjoškolce – učenike deficitarnih zanimanja, učenike s teškoćama u razvoju i izvrsne učenike. Za to bi, prema izračunu predlagača, trebalo oko tri milijuna kuna.

Sam župan Koren izračunao je da bi za istaknute prijedloge trebalo oko četiri milijuna kuna, no kako kaže, odgovorno tvrdi da se u županijskom proračunu taj novac nema gdje naći.
A u koliko je ozbiljnoj financijskoj situaciji Koprivničko-križevačka županija doista, da se iščitati iz županovih najava:

Darko Koren. Snimio Marko Posavec.

— Nažalost, ove ćemo jeseni i neke od postojećih programa morati revidirati, smanjiti rebalansom, da bismo postigli uštede na nekim drugim segmentima sustava.

Kao prvu od planiranih mjera župan Koren je istakao intervencije u kadrovsku politiku županijske uprave:

— Prije svega, slijedi nam smanjenje broja zaposlenih i smanjenje plaća. Morat ćemo napraviti i reviziju kolektivnog ugovora, smanjiti prava zaposlenih, ali i prodati udjele u trgovačkim društvima koja nam nisu bitna i važna. Trebat će još niz mjera da proračun uravnotežimo. Stoga nam ovakva financijska avantura koju predlažu kolege iz SDP-a i Hrvatskih laburista nije moguća. Morat ćemo razmisliti i o prijevozu učenika, mjeri koja nam je već financijski prenapregnuta. Proračun moramo uravnotežiti ili svesti na nulu! Iako dijelim želju za provedbu ovih mjera, moram ih odbiti.

Župan Koren je dodao i da ovakve prijedloge naziva sezonskima jer se u pravilu javljaju na početku mandata dok su svi još puni ambicija.

Predlagatelj Siniša Kavgić iz Hrvatskih laburista rekao je da stvarno misli da su prijedlozi dobri i da bi ih Županija trebala prihvatiti:

Siniša Kavgić. Snimio Marko Posavec.

— Tako bi našoj djeci omogućila školovanje, da ih ne školuje Angela Merkel — istakao je Kavgić upozorivši da nam cijele obitelji odlaze živjeti u inozemstvo. Dodao je i da je Klub SDP – HL socijalno osjetljiv klub i inzistirat će na provedbi ovih programa.

Nakon što je većina odbila uvrstiti u dnevni red donošenje ovih odluka, župan Koren se osvrnuo i stručnim službama. Zatražio je od pročelnice za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Marine Horvat Pavlic da preispita poslovničku proceduru kako se ne bi dogodilo da članovi Skupštine dođu s 50 prijedloga dopuna dnevnog reda.

— Mogli ste doći s prijedlozima za kupnju lijeka od 10 milijuna kuna za bolesno dijete pa sve do kupnje borbenog aviona za obranu teritorija. Kako novca nema, odbio bih prijedlog pa bi ispalo da je župan protiv pomoći bolesnom djetetu ili obrane teritorija!

Župan Koren je zamolio stručne službe da se do sljedeće sjednice očituju o tome.

zatvori