Subota, 4. svibnja 2024.

POBUNA ROMA IZ HEREŠINA Blokirali pristup kompostištu, intervenirala i policija

Pripadnici romske nacionalne manjine iz Herešina noćas su spavali na koprivničkom sajmištu jer od smrada koji se širi sa susjednog kompostišta više ne mogu boraviti u svojim domovima. Stoga su jutros i blokirali pristup kompostištu, a tako će, kazali su nam jutros, ostati dok se ne riješi problem smrada s kojim se više ne mogu nositi.

Naime, u divljem naselju tik uz kompostište živi šezdesetak Roma koji više ne mogu trpjeti neugodan miris koji odande dolazi.

No, čini se da nezadovoljni mještani nisu bili upoznati s naporima koje u rješavanje ovog problema već neko vrijeme ulažu njihov predstavnik, predsjednik Udruge Roma “Korak po korak” Franjo Horvat, saborski zastupnik Veljko Kajtazi i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Franjo Horvat rekao je Dravi.info da im to nije stigao prije reći i da se situacija smirila nakon što je to danas učinio.

— Mi pokušavamo to romsko naselje negdje preseliti. Bio je neki dan na sastanku s gradonačelnikom i saborski zastupnik Veljko Kajtazi i ja sam osobno dobio zadatak da potražim nekretnine u vlasništvu države ili grada kako bi im omogućili drugi smještaj — kaže Horvat.

Tih devet romskih obitelji, koje tamo žive, tako bi se trebale integrirati u društvo, a do kad bi ova ideja mogla biti realizirana Horvat ne može reći.

Sama blokada pristupa kompostištu trajala je vrlo kratko, a na teren je izašla i policija.

Kako doznajemo od glasnogovornika Policijske uprave koprivničko-križevačke Dražena Laljeka, policijski službenici su izašli na teren, upozorili prosvjednike koji su blokirali prometnicu na obaveze vezane uz javna okupljanja pa su se isti u kratkom roku razišli.

zatvori