Subota, 25. svibnja 2024.

Koren nakon sastanka s Plenkovićem: Nije isključena mogućnost gradnje Obrtničke škole, a trebali bismo dobiti i neisplaćeni novac za Gimnaziju

Sastanak hrvatske Vlade i župana, što je održan u Požegi, koprivničko-križevački župan Darko Koren ocijenio je obećavajućim.

Prvi je razlog to što je premijer Andrej Plenković za jesen najavio donošenje novog Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave. Predviđeno je i osnivanje svojevrsnog fonda poravnanja, od čega bi i naša županija, ocijenio je župan Koren, imala koristi:

— Iz tog bismo fonda mogli očekivati porast naših izvornih prihoda za oko 9% — rekao je župan.

A čini se i da bi sudski spor, kojega Županija vodi s državom jer je vlada Tihomira Oreškovića jednostrano otkazala prije četiri godine potpisan ugovor o sufinanciranju troškova za javno-privatno partnerstvo pri izgradnji koprivničke gimnazije i sportske dvorane, mogao biti dogovorno riješen, najavljuje župan Koren:

— Stekao sam dojam i zaključak je da će se pronaći rješenje da izađemo iz te slijepe ulice, a na naše zadovoljstvo i da bismo trebali dobiti povrat svih tih neisplaćenih sredstava u proteklih godinu i nešto dana. Znam da se u hrvatskoj Vladi ozbiljno o tome govori i razmišlja, da su time najviše pogođene Varaždinska i naša županija, da se radi o dvadesetak milijuna kuna koje nam država nije isplatila, ali Vlada traži rješenje da izađemo iz tog konflikta.

Prema saznanjima župana Korena, u Vladi su spremni ponovno razmisliti o aktiviranju javno-privatnog partnerstva što bi omogućilo izgradnju prvenstveno školskih objekata. U tom slučaju, Koprivničko-križevačka županija spremna je aktivirati svih 12 već pripremljenih projekata, među kojima je na prvom mjestu onaj za izgradnju nove Obrtničke škole u Koprivnici. Svi projekti imaju građevinske dozvole i, bude li mogućnosti, spremni su za start.

Uz uvjet, naravno, da država ponovo pokrene JPP, zaključio je župan Koren.

Izvor: kckzz.hr
zatvori