Nedjelja, 5. svibnja 2024.

IZ BAKINE ŠKRINJE Folklorne skupine iz Austrije, Grčke, Poljske i Slovenije dolaze u Podravinu

Jedanaestu godinu za redom Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije organizira Međunarodni festival folklora ‘Iz bakine škrinje’.

Zadovoljna što uspijevaju organizirati manifestaciju čiji budžet nadilazi 50.000 kuna je glavna organizatorica Nada Šešić:

— Drago mi je da je festival opstao jer ne samo da čuvamo, njegujemo, prezentiramo kulturu naših krajeva, naše županije i naše Hrvatske – dakle čuvamo našu nacionalnu kulturu – već organizirajući festival dovodimo i folklorne grupe uglavnom iz europskih zemalja u našu sredinu. Tako naša publika ima priliku upoznati tradicijsku kulturu drugih krajeva, a ima priliku i družiti se s gostujućim grupama. A što se više upoznajemo, više ćemo se voljeti i prevazići sve granice. Kultura prevazilazi sve granice. Zato mi je drago da uspijevamo organizirati festival. Festival jest mali, nema puno grupa, ali je to ipak dovoljno da imamo jedan lijep festivalski program.

Konferencija za medije na kojoj je najavljen festival. Foto: Koprivničko-križevačka županija.

Gosti iz Austrije, Grčke, Poljske i Slovenije te iz Pule dolaze u Koprivnicu već u četvrtak. U petak će nastupiti u Goli, u subotu u Koprivnici: na Zrinskom trgu u sklopu Dana povrća i navečer na svečanom programu u Domoljubu, a u nedjelju u Kalniku. Za nedjelju navečer najavljena je i nacionalna večer, tijekom koje će sudionici pobliže predstaviti kraj i zemlju iz koje dolaze.

Uz goste, na Festivalu će nastupiti i udruge Prekodravski zvon iz Gole te Gotalovečko srce iz Gotalova, KUD-ovi Ždala i Kalnik te svojevrsni domaćin, Folklorni ansambl Koprivnica. Tijekom boravka na Bakinoj škrinji, gosti će, najavila je Nada Šešić, imati prilike upoznati se i sa znamenitostima naše županije.

Zadovoljstvo održavanjem festivala izrazio je i predsjednik Organizacijskog odbora, dožupan Ratimir Ljubić. Istakao je da su koristi od festivala višestruke, ne samo u prezentaciji tradicijske kulture sudionika već i u širenju kontakata i prijateljstava, te u prezentaciji naše županije kao poželjne turističke destinacije.

Sudionici ovogodišnjeg festivala Iz bakine škrinje:

  • Jugendvolkstanz- und Schuhplattlergruppe “Furnitz”, Furnitz, Austrija
  • Liti Folk Dance Group, Liti Thessaloniki, Grčka
  • Ansambl “Nowa Ruda”, Nowa Ruda, Poljska
  • KD “Celjska folklorna skupina”, Celje, Slovenija
  • Udruga “Prekodravski zvon”, Gola, Hrvatska
  • Udruga “Gotalovečko srce”, Gotalovo, Hrvatska
  • Folklorni ansambl Koprivnica, Koprivnica, Hrvatska
  • KUD “Kalnik” i gosti, Kalnik, Hrvatska
  • KUD “Ždala”, Ždala, Hrvatska
  • KUD “Uljanik”, Pula, Hrvatska
Raspored događanja

Petak, 7. srpnja
Gola, sportska dvorana OŠ, od 20:30

Subota, 8. srpnja
Koprivnica, Zrinski trg, od 9:30
Koprivnica, Dom za starije i nemoćne osobe, od 13:00
Križevci, Dom za starije i teško bolesne osobe “Senior Care”, od 13:00
Koprivnica, dvorana Domoljub, od 20:00

Nedjelja, 9. srpnja
Kalnik, Dom hrvatskih branitelja, od 17:00

zatvori