Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO Koprivničanac Zoran Crnčić u Irskoj izvodi uglazbljene stihove Galovića i Miškine

Zoran Crnčić, dugogodišnji član i suradnik Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’, široj javnosti poznat po svojim nastupima na Galovićevim jesenima s uglazbljenim stihovima, javio se iz Irske gdje privremeno boravi radeći za organizaciju za osobe s mentalnim poteškoćama sa sjedištem u Kilkennyju.

Kako kaže štićenici su Irci, a asistenti koji rade s njima dolaze iz mnogih zemalja kao što su SAD, Kanada, Indija, Argentina, Brazil, Koreja, Francuska, Belgija, Njemačka, Italija, Mađarska, Kolumbija.

— Jako je internacionalno društvo pa imam trostruko iskustvo – raditi s osobama s mentalnim poteškoćama, surađivati i živjeti s ljudima iz cijelog svijeta te živjeti i raditi s Ircima. Kako sam nakon 40 godina postojanja te organizacije jedini Hrvat koji radi za njih, početak nije bio lagan i trebalo je dosta toga naučiti i prilagoditi se, ali sada sam dobro — rekao je Zoran.

Zoran tamo predstavlja i kajkavsku te drugu poeziju iz Hrvatske nastupima pa je tako sudjelovao s pjesmama Frana Galovića i Mihovila Pavleka Miškine na festivalu koji promiče prava osoba s mentalnim poteškoćama, događanja na ulici i sudjelovanje ljudi u predstavama, koncertima i drugim aktivnostima.

— Dobio sam dosta pohvala od Iraca, Amerikanaca i stranaca iz cijelog svijeta. Jako im se dopalo izvođenje pjesama na kajkavskom. Pitali su me poslije je li to njemački, češki, španjolski… Jako im se svidio i ritam pjesama — objašnjava zadovoljni Zoran te dodaje kako svaki mjesec nastupa s Galovićevim i Miškininim uglazbljenim pjesmama u Kilkennyju u sklopu manifestacije “Open Music”.

— Kilkenny je predivan grad. Vrlo turistički, s mnogo Amerikanaca, mnogo restorana i trgovina u centru grada, s predivnim dvorcem, rijekom i parkom za šetnju. U Irskoj su najljepše rijeke uz koje možete šetati cijele godine i sve je uvijek zeleno — oduševljeno završava svoje javljanje iz Irske naš sugrađanin, Koprivničanac Zoran Crnčić.

zatvori