Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Maja Raščanec i Tanja Jambrec predstavljale našu županiju u radu III. Akademije žena HSS-a

Koprivničanka Maja Raščanec i Tanja Jambrec predstavljale su Koprivničko-križevačku županiju u radu III. Akademije žena HSS-a. Edukaciju na temu „Osnaživanje žena za rad u politici“ organizirala je HSS-ova organizacija Žena Hrvatsko srce u suradnji sa Zakladom Hanns Seidel Stiftung i Udrugom Neda Prpić Gamiršek. Akademija je održana od 20. do 23. srpnja ove godine u Zadru.

Kako nas je izvijestila koprivnička HSS-ovka Maja Raščanec, polaznice su imale prilike iz prve ruke čuti o djelovanju žena u visokoj politici Hrvatske. Naime, svoja im je iskustva prenijela bivša premijerka Jadranka Kosor. O političkoj komunikaciji, javnom nastupu te o zakonitostima, vještinama i osmišljavanju poruka poučavala ih je prof. dr. Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Polaznice Akademije imale su prilike slušati i jednog od potpredsjednika stranke, ovaj puta u profesionalnoj ulozi povjesničara, dr. sc. Hrvoja Petrića koji im govorio o tradiciji i političkom djelovanju HSS-a tijekom 113 godina postojanja stranke. Potom ih je Ivana Pukšec upoznala s mogućnostima žena u poduzetništvu kroz programe europske unije dok im je Bojan Marjanović iz Hrvatskog debatnog društva održao radionicu o političkim, ideološkim, društvenim i stranačkim vrijednostima. Na kraju je saborska zastupnica, gradonačelnica Orahovice i potpredsjednica HSS-a Ana-Marija Petin održala predavanje o utjecaju Zakona o ravnopravnosti spolova na afirmaciju žena u hrvatskoj politici.

Koprivničanka Maja Raščanec ovu je akademiju ocijenila vrlo korisnom. Zadovoljna je što je njena stranka prepoznala potrebu političkog obrazovanja zahvaljujući kojemu će polaznice još više raditi na uključivanju građana u aktivan politički život zajednice.

Hanns-Saidel-Stiftung – njemačka, nezavisna politička zaklada, osnovana je 1967. godine s osnovnim ciljem poticanja međunarodnog dijaloga i razumijevanja, europskog ujedinjenja, te demokratskog i građanskog obrazovanja na kršćanskim temeljima. Zaklada je otvorila urede u više od 60 zemalja svijeta. U Hrvatskoj djeluje od 1997. godine. Ima otvoren Ured u Zagrebu. Na ovoj akademiji u Zadru sudjelovala je zamjenica ravnateljice projekta za Hrvatsku Ivana Đimoti.

Ustupila Maja Raščanec
Ustupila Maja Raščanec
Ustupila Maja Raščanec
Ustupila Maja Raščanec
Ustupila Maja Raščanec

 

zatvori