Četvrtak, 2. svibnja 2024.

UPISI U SREDNJE ŠKOLE Učenicima je na raspolaganju 40-ak zanimanja

Pred osmašima u našoj županiji upisi su u srednje škole. I ove će godine moći birati između četrdesetak različitih zanimanja, a prema iskustvima iz prijašnjih godina, od četverogodišnjih programa najtraženije su gimnazija, medicinska i elektrotehnička škola.

Srednja škola Koprivnica ponudit će 240 upisnih mjesta u 10 zanimanja. I ove godine jedno je trogodišnje zanimanje – trgovci, a osim toga nudi se četverogodišnji razred ekonomista, komercijalista, upravnih referenata, hotelijersko-turističkih tehničara, tehničara nutricionista, prehrambenih tehničara, fizioterapeutskih tehničara, farmaceutskih tehničara i medicinskih sestara odnosno tehničara opće njege.

Sustav prijava i upisa vršit će se internetskim putem kao i prethodnih godina, dok će učenici na same upise u Srednju školu dolaziti 14. i 17. srpnja. Sa sobom tada trebaju donijeti potpisane upisnice i sve potrebne dokumente poput potvrde obiteljskih liječnika i liječničkim svjedodžbama medicine rada za zanimanja koje upisuju.

Ksenija Ostriž. Snimio Marko Posavec.

— Ove godine je Ministarstvo donijelo odluku da je liječničke svjedodžbe medicine rada moguće donijeti do kraja 1. polugodišta ukoliko roditelji možda imaju veće financijske izdatke budući da se svjedodžbe plaćaju. To isto vrijedi i kod nas, ali onda molimo te učenike koji trebaju donijeti liječničke svjedodžbe da donesu potvrde svojih obiteljskih liječnika odnosno liječnika školske medicine tako da ne postoje kontraindikacije za obavljanje tog zanimanja za koje su se upisali — rekla nam je ravnateljica Srednje škole Ksenija Ostriž.

Gimnazija “Fran Galović” također će koristiti sustav e-upisa. Upisivat će četiri razreda opće gimnazije, razred prirodoslovno-matematičke gimnazije, razred jezične gimnazije i razred opće gimnazije za sportaše, a svaki će sačinjavati 24 učenika.

Kod upisa su postavljeni minimalni bodovni pragovi kako bi se navelo učenike da samo vrlo dobri i odlični apliciraju na upise prema gimnaziji.

Vjekoslav Robotić. Snimio Marko Posavec.

— Naime, samo vrlo dobra i odlična ocjena iz prethodnog primarnog obrazovanja daje nadu, šansu i samopouzdanje da će uspješno završiti srednjoškolsko obrazovanje najtežeg oblika, a to je gimnazijsko obrazovanje — rekao nam je ravnatelj koprivničke gimnazije Vjekoslav Robotić dodajući da je osim ocjena bitno da gimnazijalac bude kompletna osoba koja mora imati želju, volju i spremnost na odricanje, rad i pomaganje jedni drugima da bi došao do krajnjeg cilja, a to je polaganje državne mature, upis na neko hrvatsko ili europsko sveučilište, koledž ili akademiju.

Obrtnička škola Koprivnica upisuje 211 učenika u 10 razrednih odjela. Dva će biti četverogodišnja zanimanja – elektrotehničar i tehničar za računalstvo, dok je ostatak trogodišnjih – automehaničar, autolimar, strojobravar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, limar, monter suhe gradnje, stolar, ličilac – soboslikar, elektroinstalater, elektromehaničar, elektroničar – mehaničar, kuhar, konobar, mesar, pekar, slastičar.

Tu su i zanimanja za djecu s teškoćama u razvoju odnosno programi niže stručne spreme – pomoćni cvjećar, pomoćni kuhar i slastičar i pomoćni stolar.

Ratimir Ljubić. Snimio Marko Posavec.

— Novitet za učenike s poremećajima u ponašanju su četverogodišnji programi zanimanja kuhar i pekar. To će biti mali razredi od 10 učenika. Naime, već godinama uočavamo problem učenika koji su završili prilagođeni program u osnovnim školama. Oni vrlo teško u redovnim razrednim odjelima prate nastavu stoga je ovo program srednje stručne spreme za njih — rekao nam je ravnatelj Obrtničke škole Ratimir Ljubić.

Početak prijava u Obrtničku školu Koprivnica u ljetnom upisnom roku je 26. lipnja, a završetak 10. srpnja. 13. srpnja bit će objava rezultata, dok primljeni učenici moraju do 19. srpnja donijeti ispunjene upisnice i potrebnu dokumentaciju.

zatvori