Petak, 26. travnja 2024.

Podravsko-prigorski učenici i sljedeće će školske godine na raspolaganju imati pomoćnike u nastavi

Koprivničko-križevačka županija nastavlja s provođenjem projekta Prilika za sve 2. Njime će aplicirati na sredstva kojima će osigurati pomoćnike u nastavi za učenike kojima je potrebna pomoć.

Naša je županija preko ovog projekta u protekloj školskoj godini osigurala 27 pomoćnika u nastavi za 50 učenika s teškoćama u razvoju iz 16 osnovnih i šest srednjih podravsko-prigorskih škola. No, bilo je i problema koje je Županija otklonila o svom trošku, podsjetio je dožupan Ratimir Ljubić:

— Problem na koji smo ukazali kod ovog natječaja tiče se učenika osmog razreda osnovne škole koji prelaze u prvi razred srednje škole jer projekt nije predvidio njihovu prijavu. Prošle smo školske godine osigurali dodatnih sedam pomoćnika za takve učenike kroz humanitarnu udrugu koprivničke Obrtničke škole „Šegrtsko srce“, no Županija je morala iz svog proračuna izdvojiti dodatnih pola milijuna kuna.

Izvor: kckzz.hr

Lanjski projekt Prilika za sve 2 koštao je više od dva milijuna kuna. 95% tog iznosa sufinancira Europski socijalni fond. Novost najnovijeg natječaja je da se ugovor potpisuje za četiri godine. Prijava se podnosi u dvije faze. Prva traje do 30. lipnja do kada Županija mora prijaviti učenike i svu dokumentaciju koja se odnosi na njih. Druga je faza propisana do 21. srpnja do kada se prijavljuje projektni prijedlog. Nositelj je Županija u suradnji sa školama partnerima i PORA-om.

Obećavajuće je da je za našu županiju već alociran iznos od 10 milijuna kuna. To je povećanje u odnosu na prethodni natječaj, a sufinanciranje će se i dalje ostvarivati prema indeksu razvijenosti. U slučaju naše županije, to ponovno iznosi 5%.

zatvori