Ponedjeljak, 29. srpnja 2024.

NE PROPUSTITE ČUTI Sutra na Alpe Adria festivalu atraktivna djela stranih mladih pisaca

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg prvog izdanja, Alpe Adria festival mladih pisaca i ove će godine pod medijskim pokroviteljstvom Radio Drave i portala Drava.info te organizacijskom palicom Umjetničke organizacije Artikulacije okupiti veliki broj mladih pjesnika, pisaca i književnika u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima.

Ovaj festival fantastična je prilika mladim piscima da im djela budu prevedna na strane jezike, ali i posjetiteljima da ih čuju i tako upoznaju.

Pisci iz četiriju zemalja, Mađarske, Slovenije, Austrije i Hrvatske, predstavit će se u srednjim školama, dok će navečer čitati u đurđevačkom muzeju.

Pjesnikinja Katja Gorečan iz Slovenije i prozaik Gabor Lanczkor iz Mađarske gostovat će u koprivničkoj Gimnaziji “Fran Galović” od 11:30 sati. Oboje su višestruko nagrađivani mladi pisci rođeni 80-ih godina 20. stoljeća. Program će voditi učenice 2. b razreda Emilija Sinjeri i Lana Varga, a za neizostavnu glazbenu čaroliju pobrinut će se učenici škole.

U koprivničkoj Srednjoj školi književni susret održat će slovenska pjesnikinja Anja Mugerli i austrijski pisac, glazbenik i urednik časopisa Andreas Unterweger. Petar Lukačić vodit će program koji će početi u 12:15 sati.

Srednja škola “Ivan Seljanec” Križevci ugostit će mađarskog književnika Tibora Weinera Sennyeya i hrvatskog pisca Franju Nagulova od 13 sati, a kroz program će ih voditi Darko Pernjak.

Svi će se oni zajedno predstaviti te čitati svoja djela u Muzeju Grada Đurđevca u Starom gradu od 19:30 sati. Njima će se pridružiti i Ilija Aščić koji će predstavljati hrvatske mlade pisce.

Podsjetimo, festival započinje danas u Kulturno-kreativnom centru Pixel u Koprivnici. Tamo će se od 20 sati održati večer slovenskog hip-hopa, mađarskog dancea, austrijskog tehna i hrvatske operete.

Posjetitelji će se osim toga upoznavati sa srednjoeuropskom književnošću kroz čitanje tekstova, karaoke i pikado dok će ih kao predgrupa zabavljati DJ Koshke Obershtaler Caalc’mon aka Denis Košćak.

zatvori