Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Legenda o Picokima ovjekovječena LEGO kockicama i slikovnicom

U Muzeju Grada Đurđevca predstavljena je maketa Legende o Picokima napravljena od 10 tisuća Lego kockica, a predstavljena je i slikovnica kojom je ovjekovječena Legenda za sve mališane koji obožavaju popularne kockice.

Slikovnicu su u suradnji izradili Davor Jendrašić i književnica Božica Jelušić. Davor Jendrašić se pobrinuo za vizualni dio slikovnice koji je temeljen na njegovoj Lego maketi Legende, a Božica Jelušić za tekst slikovnice, koji je napisan u stihovima na kajkavskom narječju. Na kraju slikovnice nalazi se i rječnik kajkavskih izraza koji se koriste u slikovnici.

Okupljene je pozdravila ravnateljica Muzeja Edita Janković Hapavel te zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica koja je čestitala autorima slikovnice jer je slikovnica pobudila veliko zanimanje kod najmlađih.

— U ovoj slikovnici je pomoću Lego kocaka prikazana cijela Legenda o Picoku, a zahvaljujem Božica Jelušić što je napisala tekst za nju i to u stihu, tako da djeci bude lakše i pamtljivije, a i na kajkavštini je. Legenda o Picoku obrađena je već i kroz nekoliko slikovnica, ali ovo je novi pristup. Moram priznati da sam jedva čekao da moj sin poraste kako bi zajedno slagali lego kockice — rekao je Jendrašić.

— Maketa je bila prva ideja, a ideja o slikovnici pojavila se naknadno. Proces izrade slikovnice bio je dugotrajan i zahtijevao je mnogo strpljenja jer je za svaku scenu za slikovnicu bilo potrebno ručno namjestiti lego figurice kako bi prikazala željena scena, a ne moram ni reći koliko je to skup sport — rekao je Davor.

— Ovaj projekt me oduševio i odmah sam prihvatila ovu suradnju te sam napisala svoju verziju Legende na kajkavskom, a Vlado Miholek ju je usavršio — rekla je Božica Jelušić i publici pročitala svoj tekst Legende.

Za glazbeni dio programa pobrinule su se polaznice Dječjeg vrtića Maslačak.

Mališani su jedva dočekali kraj službenog dijela kako bi se mogli slikati s omiljenim legačima te kako bi prelistali i proučili novu slikovnicu.

zatvori