Petak, 26. travnja 2024.

Koren: Stanje u županijskim financijama nije baš dobro, bit će nepopularnih rezova

Članovi Skupštine Koprivničko-križevačke županije ponovno će se okupiti 13. srpnja. Za uvjetno rečeno prvu radnu sjednicu nakon konstituiranja predviđene su 43 točke dnevnog reda, među kojima je i rebalans županijskog proračuna.

Jedan od razloga je neplanirani trošak drugog kruga izbora, ali i sveopće stanje županijskih financija, o kojima je župan Darko Koren rekao:

— Stanje financija nije baš dobro!

Razlog je dobro znan: smanjenje prihoda od rente na mineralne sirovine s 30 na 18 milijuna kuna tijekom godine, pa Županija ne može servisirati sve obveze koje je mogla prije, pojašnjava Koren te najavljuje:

— U tom smislu mi ćemo revidirati neke naše programe. Novom sistematizacijom i pravilnikom o plaćama također ćemo jednim dijelom na to utjecati. Pripremam cijeli set mjera koje sam najavio našem novom predsjedniku Županijske skupštine i suradnicima kojima ćemo stanje financija dovesti u realne okvire da se apsolutno mogu servisirati sve obveze. One koje ne možemo servisirati ćemo smanjiti ili ukinuti. Bit će nekih rezova koji baš nisu popularni, ali sada ih moramo napraviti jer je krajnji čas.

Župan Koren je najavio i da će mjere za podizanje životnog standarda umirovljenika, dogovorene kroz osam točaka s Hrvatskom strankom umirovljenika, biti realizirane u određenoj dinamici, počevši od ove godine pa do kraja mandata. Dio dogovorenih mjera već se provodi, poput sufinanciranja smještaja u privatnim domovima, podsjeća župan Koren, treba ih tek doraditi i stvoriti uvjete za njihovu konkretnu provedbu.

zatvori