Petak, 17. svibnja 2024.

VELIKI PLANOVI Intenzivno se radi na Muzejskom trgu, stigla i novčana pomoć iz Europe

Zgrada koprivničkog Muzeja energetski će se obnoviti i to zahvaljujući i novcu iz Europe. Naime, Gradu Koprivnici je odobren projekt ‘RefurbCulture’ pa je za izradu projektne dokumentacije dobio 1,15 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost projekta je 1,35 milijuna kuna, a ostatak novca bit će osiguran iz gradske blagajne. Da su uvjeti u samoj zgradi izrazito loši i da joj je energetska obnova itekako potrebna, potvrdio nam je danas ravnatelj Muzeja Robert Čimin:

Robert Čimin. Snimila Nela Carek.

— Ono s čime se ovakve stare zgrade, a moramo reći da je u ovom slučaju riječ o najstarijem javnom objektu u Koprivnici i to iz sredine 17. stoljeća, bore jest vlaga. To nam je glavni problem koji želimo riješiti ovom energetskom obnovom, a pored toga planiramo zamijeniti stolariju i krovište. Nadamo se da će sama zgrada dobiti jedno novo ruho — kaže.

Nakon energetske, Čimin najavljuje i građevinsku obnovu objekta i izrada muzeološke koncepcije stalnog postava.

— Sve to dio je jednog cjelokupnog velikog projekta koji, vjerujem, svi već jako dobro poznajete, a to je Muzejski trg. Dakle, kuća Malančec i zgrada Muzeja su zamašnjak u njegovom stvaranju koji će kroz neko vrijeme biti i realiziran. Radimo na tome vrlo intenzivno — dodaje.

Zapravo je riječ o projektu međugranične suradnje u kojemu sudjeluju Grad Koprivnica, Regionalna energetska agencija Sjever i mađarski partner, Grad Hévíz.

Ovakvi projekti obnavljanja kulturne baštine važni su svim gradovima koji nastoje izvući što više europskog novca, rekla je na današnjoj početnoj konferenciji koprivnička dogradonačelnica Ksenija Ostriž:

Snimila Nela Carek.

— Osim što se stječe veliko iskustvo, ne opterećuje se gradski proračun, a dobivaju se rezultati koji se kasnije koriste u daljnjim natječajima. Tako se mogu onda dobiti i sredstva za konkretan nastavak projekta.

Projektna dokumentacija za energetsku obnovu zgrade Muzeja mora biti gotova u narednih 16 mjeseci.

Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.
zatvori