Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Tomislav, Kristian i Mate provozali profesore u svom električnom autu i maturirali s odličnim uspjehom

Tomislav Glavica, Kristian Savka i Mate Todorović ostat će zabilježeni u povijesti koprivničke Obrtničke škole. Učenici su to koji su završni rad obranili provozavši članove komisije u električnom automobilu kojeg su sami izradili. Bila je to obrana završnog rada kakvu ova škola ne pamti.
Snimila Nela Carek.

– Moram priznati da sam bio malo skeptičan kad su mi dečki došli s tom idejom jer su oni tehničari za računalstvo i to je malo izvan njihovog strukovnog profila, ali bili su ustrajni u tome pa sam ih podržao. Obrana njihovog završnog rada bila je van učionice, tu isred škole. Komisija se malo provozala u automobilu, pitali su ih što su radili, svatko je bilo zadužen za određene dijelove unutar projekta i to je to – rekao nam je njihov mentor Miroslav Potroško.

Ovi inventivni učenici na električnom automobilu radili su punih devet mjeseci, a ideju su dobili kad su na maturalnom putovanju posjetili tvornicu automobila Mate Rimca.

Snimila Nela Carek.

– Od toga je pet mjeseci sigurno bilo utrošeno samo na istraživanje. Gledali smo razne video zapise na internetu, tražili smo kako sve to funkcionira i kako to napraviti. Naišli smo na jako puno prepreka, na primjer, bilo nam je teško naći prednju osovinu. Materijal koji nam se ne bi vijao nismo mogli nabaviti u Koprivnici, a imali smo poteškoća i u pronalasku kontrolera – ispričao je jedan od učenika, Tomislav Glavica.

Inače, električni automobil ‘sklepali su’ od Končarovog motora snage 3,5 kilovata kojeg su uzeli iz starog viličara, solarnih akumulatora, sjedala iz nekog starog automobila te kotača i kočnica sa skutera.

I dok Tomislav razmišlja kako će ga u narednom periodu usavršiti te obrazovanje nastaviti u tom smjeru, Kristian ima drugačije planove. Njemu je, naime, od početka srednje škole želja studirati psihologiju pa će to i pokušati upisati.

Snimila Nela Carek.

Vrijedno je spomenuti i da je učenicima u izradi električnog automobila s pet tisuća kuna pomogao Grad Koprivnica, a njegovom predstavljanju, uz koprivničkog gradonačelnika Mišela Jakšića, prisustvovao je dosadašnji ravnatelj Obrtničke škole, novopečeni dožupan Ratimir Ljubić.

– Naša odgovornost i zadovoljstvo je bilo da pomognemo na ovom velikom projektu. Ovdje su se spojile tri fantastične stvari, pokazalo se da imamo odlične osnovne i srednje škole, s druge strane se pokazalo da imamo jaku puno mladih, kreativnih i inovativnih ljudi i treće Koprivnica je grad održive mobilnosti i elektromobilnosti, tako kad se to sve spojilo u jedno ostvaren je fantastičan projekt – rekao je Mišel Jakšić.

Snimila Nela Carek.

– To je još jedan dokaz da se u Obrtničkoj školi Koprivnica radi kvalitetno i dobro i da imamo talentiranu djecu koja su to u stanju napraviti. Treba ih samo potaknuti na kreativan rad – s ponosom je pak zaključio donedavni ravnatelj Obrtničke škole Ratimir Ljubić.

zatvori