Srijeda, 1. svibnja 2024.

FOTO Bilovci na strmim stijenama Kalnika postavili ‘Koprivnički smjer’

Članovi Sekcije visokogorskih planinara Hrvatskog planinarskog društva “Bilo” iz Koprivnice proteklih su mjeseci marljivo radili na strmim stijenama Kalnika. Plod njihovog rada nova je ferata ili osigurani klinčani put, nazvan ‘Koprivnički smjer na Kalniku’, koji je jučer svečano otvoren.

Ferata (od talijanskog via ferrata – željezna cesta) je penjačko-planinarski put osiguran željeznom sajlom i/ili klinovima kako bi planinari mogli sigurnije doći do inače nedostupnih vrhova ili lakše prijeći izložene strme stijene.

Ferata je izgrađena je po uzoru na ferate u drugim europskim zemljama sa svim potrebnim dozvolama i odobrenjima te uz suglasnost Hrvatskog planinarskog saveza čija je Komisija za planinarske putove pregledala feratu i dala pozitivno mišljenje.

Od ideje do realizacije, na ishođenju suglasnosti i dozvola, prikupljanju donacija za nabavku materijala, kao i na postavljanju ferate radili su članovi Sekcije visokogorskih planinara HPD Bilo Koprivnica, vlastitim trudom i zalaganjem.

Svečanosti otvorenja ferate prisustvovali su brojni zaljubljenici u planinarenje i prirodu. Svečanost je otvorio voditelj Sekcije visokogorskih planinara Mladen Pandurić, idejni začetnik ferate, prigodnim govorom u kojem se osvrnuo na tehničke uvjete izrade osiguranog klinčanog smjera. Iskoristio je priliku da se zahvali svim donatorima uz čiju je podršku omogućena izgradnja ferate te članovima HPD “Bilo” i PD “Kalnik” koji su utrošili svoje slobodno vrijeme radeći na ferati.

Prigodnim riječima obratile su se i dopredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza Jadranka Čoklica, pročelnica komisije za planinarske putove HPS-a Bernarda Huzjak, pročelnica Stanice planinarskih vodiča Varaždin Vladka Češnjaj te pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja – stanica Koprivnica Dejan Bojovski.

Nakon održanih govora, krenulo se na uspon prema južnoj stijeni 7. zuba gdje su se svi zainteresirani mogli okušati u penjanju novoizgrađenom feratom. Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja – stanica Koprivnica prezentirali su vježbu spašavanja unesrećenog sa ferate.

Kalnik je penjačima itekako poznat, a svi njegovi vrhovi dostupni su planinarima preko planinarskih putova od kojih je najpoznatiji put preko Sedam zubi. Međutim, ovo je prvi zahtjevni planinarski put osmišljen kao vježbalište, edukativnog karaktera za sve planinare koji namjeravaju prolaziti slične zahtjeve puteve u drugim europskim zemljama gdje su oni već uobičajeni.

Put je vrlo zahtjevan i spada u penjačku kategoriju C/D (zahtjevno/teško). Dugačak je 60 metara i svladava visinsku razliku od 40 metara te se na vrhu spaja s planinarskom stazom koja vodi preko Sedam zubi. Svi koji žele proći osiguranim klinčanim putom moraju obavezno imati planinarsku kacigu i penjački pojas, Y-set s kočnicom, rukavice za penjanje i planinarske cipele. Preporuča se samo iskusnim planinarima ili uz pratnju iskusnog planinarskog vodiča.

Ulazak u feratu bez opreme za penjanje je najstrože zabranjen zbog mogućnosti pada i teških ozljeda.

Donatori koji su omogućili izradu ove ferate: PD Kalnik, Grad Koprivnica, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica grada Koprivnice, Zajednica športskih udruga Grada Koprivnice, Zajednica sportova Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica grada Križevci, Općina Kalnik, GKP Komunalac d.o.o. Koprivnica, PODRAVKA d.d. Koprivnica, ROTARY CLUB Koprivnica, LJEKARNA Hmelina-Kovačić, OPTIKA Vazdar, ŠVENDA GRAĐENJE d.o.o., SIZIM GRUPA d.o.o., MARVIK d.o.o., DENS COMMERCE d.o.o., LOGON d.o.o., CRTORAD d.o.o.

zatvori