Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Umjetnička škola proslavila svoj dan: ‘Treba nam više prostora jer mnogo učenika želi k nama’

Najbolji od najboljih nastupili su u srijedu na pozornici koprivničkog Domoljuba i pokazali što se i kako uči te postiže izvrsne rezultate u glazbi i plesu. Bio je to program kojim je Umjetnička škola Fortunat Pintarić proslavila svoj dan.

Škola u Koprivnici djeluje još od 1961. godine kad je osnovana kao područni odjel varaždinske Glazbene škole. Danas je to škola sa svojim područnim odjelima u Virju i Đurđevcu s ukupno tristotinjak učenika glazbe i plesa. Rezultatima koje postižu učenici, zajedno sa svojim mentorima, koprivnička umjetničke škola stekla je status jedne od najboljih u Hrvatskoj. Samo ove godine nastupali su na 19 natjecanja i osvojili 19 prvih i 21 drugu nagradu. Tu je još i obilje trećih nagrada te naravno pohvale, ponosno je istakla ravnateljica Ariana Šandl upozorivši da ipak nije sve bajno kao što bi se moglo suditi prema postignutim rezultatima:

— Moramo se ipak požaliti da nije sve tako idealno jer za prijem većeg broja učenika, što nam pokazuje interes na prijamnim ispitima, potrebne su predradnje budući da je prostora sve manje. Kako bi se održala razina kvalitete rada Umjetničke škole, neophodna nam je još jedna zgrada s kvalitetnom koncertnom i plesnom dvoranom jer je činjenica da je naša škola dobro pozicionirana upravo zahvaljujući natjecanjima i nastupima. A želja nam je i da ubuduće organiziramo i budemo domaćini uglednim glazbenicima, seminarima i natjecanjima.

Izvor: Koprivničko-križevačka županija.

Ravnateljica Umjetničke škole jučer je prigodno nagradila učenike koji su proslavili svoju školu, ali i njihove mentore. To su profesori glazbe i plesa Antonio Rumenović, Lea Šantek, Maja Petrović, Ivančica Gregurić, Albert Vučinović, Olja Vilić, Maja Lovković, Josipa Lončar, Tihomir Cvrtila, Dino Jakšić, Mirko Tkalčec, Emili Dokić i korepetitorica Laura Malovac.

Umjetnička škola, istakla je ravnateljica Šandl, ima potporu Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

Prisjećanje na preminule kolege

Na početku proslave, ravnateljica Šandl prisjetila se preminulih kolega i ravnatelja Josipa Golubića, Paje Kestelija, Kreše Lukačića i Tihomira Klaučeka. Okupljeni su im odali počast minutom šutnje.

Kratka povijest Umjetničke škole

– Osnovana je 1961. kao područni odjel varaždinske Glazbene škole;
– Šk.god. 1976./77. postaje Odjeljenje za osnovno glazbeno obrazovanje pri OŠ Đuro Ester;
– Do osamostaljenja dolazi 2006. Godine;
– Šk.god. 1999./2000. selimo u novi prostor u Svilarskoj ulici u kojoj djeluje i danas;
– Šk.god.2010./2011. pokreće se i izvođenje i srednjoškolskog programa, a od 2012. otvaranjem Odjela za suvremeni ples postaje Umjetnička škola;
– 2012 g. otvara i područni odjel u Virju, a 2013. i u Đurđevcu;
– Danas Umjetnička škola broji 300 učenika.

zatvori