Petak, 3. svibnja 2024.

Na putopisnom predavanju fra Bože o Jeruzalemu tražilo se mjesto više

Fra Božo Saraf u utorak je u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’ održao iznimno posjećeno predavanje pod naslovom ‘Moj život u Jeruzalemu’.

Već u osmom razredu osnovne škole osjetio je redovnički i svećenički poziv te otišao u franjevačko sjemenište u Zagrebu na Kaptolu. Upisuje Filozofsko-teološki studij Katoličko bogoslovnog fakulteta u Zagrebu 2010. godine, gdje je i završio treću godinu, a nakon toga od rujna 2013. do lipnja 2016. poglavari ga šalju na nastavak teološkog obrazovanja u Jeruzalem. Po povratku iz Jeruzalema biva zaređen za svećenika i trenutno vrši službu župnog vikara u župi sv. Antuna Padovanskog.

Ovaj franjevac u kratkom je vremenu ostavio veliki dojam na ljude u Koprivnici što potvrđuje i do zadnjeg mjesta popunjeni Stručno-znanstveni odjel knjižnice, a tražilo se i mjesto više. Predavanje je trajalo gotovo dva sata, a posjetiteljima je vrijeme brzo proletjelo uz splet smijeha i dijeljenja znanja.

Predavanje je bilo potkrijepljeno trogodišnjim životnim iskustvom mladog franjevca, od početnog šoka i straha od nepoznatog ispunjenog predrasudama do mitova o odnosima s židovima i muslimanima. Predstavio je Jeruzalem u novom svjetlu koji ne možemo upoznati kao posjetitelji.

Fra Božo naglasio je da sve nelogičnosti i običaje koji nam se čine nerazumljivima moramo gledati i shvaćati u povijesnom kontekstu.

Ustupio Petar Lukačić
Ustupio Petar Lukačić
Ustupio Petar Lukačić
zatvori