Ustupila Petra Čolig.
Ovog vikenda, 13. i 14. svibnja, u Ergelu Galop u Peterancu održat će se Prvenstvo Hrvatske u dresurnom jahanju za osobe s invaliditetom.

Domaćin prvenstva je udruga Osmijeh – udruga za terapijsko jahanje, organizator prvenstva je Hrvatski konjički savez osoba s invaliditetom, a glavni pokrovitelj manifestacije je Hrvatski paraolimijski odbor.

– Ponosni smo što je upravo udruga Osmijeh domaćin ovako značajne manifestacije, ali još više smo ponosni što će naša dva jahača sudjelovati u Revijalnoj utakmici koja će biti održana u subotu u 15 sati – poručili su iz Udruge.

Natjecatelji su podijeljeni u nekoliko razreda ovisno o stupnju oštećenja kako bi se natjecali s osobama sa sličnim poteškoćama. Sva pravila koja vrijede za standardno dresurno jahanje primjenjuju se i ovdje, ali ipak dresurni programi i oprema prilagođeni su stupnju invaliditeta jahača.

Važno je naglasiti i da ova paraolimpijska disciplina svoje temelje zasniva upravo na terapijskom jahanju. Zahvaljujući razvoju i prepoznavanju terapijskog jahanja kao iznimno učinkovite terapije u velikom broju različitih tegoba, danas se osobama s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom pruža mogućnost da kroz fazu terapijskog jahanja unose nove sadržaje u svoje satove te napredovanjem krenu prema počecima sportskog jahanja.

Dresurno jahanje za osobe s invaliditetom je 1996. godine uključeno u program paraolimpijskih igara.

Brigu o sportskom jahanju osoba s invaliditetom u Hrvatskoj provodi Hrvatski konjički savez osoba s invaliditetom (HKSOI) te Hrvatski paraolimpijski odbor, koji kao krovna organizacija brine o osiguranju i financiranju sportskih natjecanja, pripremama sportaša te odlascima na međunarodna natjecateljska događanja.