Četvrtak, 16. svibnja 2024.

SEDAM NAŠIH: Predstavljamo vam portrete poznatih i manje poznatih Koprivničanaca i Podravaca (3)

Drava.info i novinar u mirovini Dragutin Rendić donose vam seriju portreta pod nazivom ‘Sedam naših’. Riječ je o portretima koje je D. Rendić snimio tijekom svog dugogodišnjeg profesionalnog rada kao novinar – fotoreporter, a neke od njih je reproducirao ili nabavio prema potrebi.

Kako sam kaže, to su ljudi s kojima je razgovarao, s kojima se družio i prijateljevao, a ponekad i ‘razgovarao’ do ranih jutarnjih sati. To su prijatelji (i oni drugi), kolege s posla, rođaci, poznanici, osobe iz svih sfera ljudske djelatnosti, poznati i nepoznati široj javnosti. Svrha ovog i idućih albuma portreta je da starije sugrađane podsjetimo na njih, a mlade da upoznamo s njima, što su bili i što su radili. Mnogi od njih postali su poznati tijekom svog života, a neki tek nakon smrti. Bili su, a neki su i danas, istaknute osobe u svom djelokrugu rada, neki s više, neki s manje uspjeha.

— Mišljenja o njima bit će razna, no to nije ni bitno u ovom svekolikom albumu portreta. Nažalost, mnogi od njih nisu više među nama. Neka im je vječna slava i hvala za sve što su učinili tokom života — poručuje D. Rendić.

Albumi portreta pod nazivom Sedam naših objavljuju se svake druge nedjelje i izmjenjuju se s Vremeplovom D. Rendića.

Vladimir Bedeković

VLADIMIR BEDEKOVIĆ – Poznati koprivnički zubar ima svoju privatnu stomatološku ordinaciju u Koprivnici. Vrstan je slikar, a svoje prve umjetničke korake napravio je već kao dvanaestogodišnjak, živio i studirao u Njemačkoj gdje je sudjelovao na brojnim izložbama i danas je slikarstvo njegova ljubav. Imao je svoje vlastite izložbe.

Stjepan Babić

STJEPAN BABIĆ – Majstor je građevinskog zanata, zidar po struci čiji su radovi cijenjeni. Osim zidarskim poslovima bavi se i drugim sličnim obrtima, dugogodišnji je član i časnik DVD-a Jagnjedovec.

Stjepan Behin

STJEPAN BEHIN – Djelatnik KC-KŽ županije, stručni suradnik za zaštitu i spašavanje. Aktivan u svom poslu, a posebno u odnosima s vatrogasnim organizacijama, gdje je nazočan gotovo svakoj manifestaciji kao predstavnik Županije, a vrlo je aktivan i u drugim oblastima u okviru svoje nadležnosti.

Ivan Blažic

IVAN BLAŽIC – Dugogodišnji zapovjednik DVD-a Kunovec. Promotor raznih događanja u Kunovcu, gdje se ističe svojim radom i djelovanjem ne samo na popularizaciji vatrogastva već i ostalih društvenih i inih aktivnosti. Bavi se pjesništvom, pisac je brojnih igrokaza.

Zdravko Cvelber

ZDRAVKO CVELBER – Osoba koja se po mnogočemu ističe, a posebno po svojim idejnim kulturnim projektima. Živi u Jagnjedovcu u zasluženoj mirovini. Brojne akcije i manifestacije on je osmislio i realizirao, kao što je bila kestenijada kada su tiskane i posebne novčanice. Organizirao je igrokaze u šumi po pričama braće Grimm kao što je Crvenkapica i druge. Aktivan je lovac i vatrogasac.

Alen Radić

ALEN RADIĆ – Aktivan u brojnim aktivnostima koje provodi u svojim Domajima, gdje živi. Predsjednik je vatrogasnog društva, jednog od najaktivnijih na području općine Sokolovac za kojeg je napravio mnogo, ali isto tako inicijator je i ostalih aktivnosti ovog malog mjesta sa nešto više od 170 stanovnika i 53 kućanstva.

Josip Gudić

JOSIP GUDIĆ – Nezaboravan sportski djelatnik Koprivnice. Bio je tajnik Rukometnog kluba Podravka u vremenskom razdoblju od 1964. do 1988. godine. Prvi je bio i zaposlenik, a kasnije glumac u Gradskom amaterskom kazalištu Koprivnica. Dugi niz godina tajnik SOFK-e (Saveza organizacija fizičke kulture), odnosno SIZ-a fizičke kulture u Koprivnici. Aktivan je bio u mnogim sportovima našeg grada.

zatvori