Četvrtak, 25. travnja 2024.

PUTOPIS Emina Kovačević “Atena je poseban grad i uistinu ga vrijedi posjetiti”

Piše Emina Kovačević.

Cijeli život sam željela vidjeti Atenu, grad mitova, grčkih bogova, mjesto gdje se susreću ostaci drevne prošlosti, mašta i ne tako sjajna stvarnost moderne Grčke. S obzirom na to da Atena baš i nije predobro povezana sa Zagrebom, prvu priliku za jeftine avionske karte nisam mogla propustiti.

U Atenu smo sletjeli u predvečerje na aerodrom koji je udaljen oko 40 kilometara od grada. Postoje različite varijante kako doći do grada, a najpraktičnija i najjeftinija je definitivno autobus koji stoji šest eura i vozi izravno s aerodroma na glavni gradski trg Sintagmu. Naš hotel je bio smješten u samom centru grada, uistinu na savršenoj lokaciji, na samo par minuta pješice do dvaju gradskih trgova Monastirki i Sintagma te paralelno uz glavnu gradsku shopping ulicu Ermou. Kada smo stigle u hotel, grad je djelovao prilično mirno.

Ulice Atene – arheolotka nalazitta. Ustupila Emina Kovačević.

Ujutro, kada smo krenule u obilazak, shvatile smo koliko smo pogriješile s prvim dojmom o mirnoći grada. Prometna gužva je bila ogromna, grad je vrvio ljudima i sve je bilo prilično kaotično i bučno.

Grad je ustvari spoj dva ekstrema – antičkog izgrađenog od vapnenca, granita i mramora te modernog – betonskog. Atena zasigurno fascinira prvenstveno zbog svoje duge povijesti, spoj je utjecaja Istoka i Zapada koje su se tisućama godina izmjenjivali na ovom području. Najbolji primjer toga je upravo Akropola i sve oko nje. Na vrhu brda nalaze se helenistički hramovi posvećeni božici Ateni, ispod brda su grčka agora te agora i amfiteatar iz doba Rima, dok je cijelo brdo omeđeno zidom koji su izgradili Turci, a u blizini je i centar turske Atene, Monastiraki trg, sa Bazaarom koji i danas radi kao ‘flee market’.

Detalj s Monastiraki tržnice. Ustupila Emina Kovačević.

Monastiraki je dio grada ispod Akropole, poznat po trgovinama, štandovima i ljudima koji prodaju sve i svašta. Simpatično, pomalo neuredno, ali rekla bih baš autentično.
Grad ima dva glavna gradska trga – Omoniu i Sintagmu. Dok je Omonia prilično neugledna i svaki Grk će vas savjetovati da ga izbjegavate ako ne želite susresti “prijateljice noći” ili narkomane, Sintagma je čista suprotnost.

Ovaj trg je žila kucavica Atene, na njemu je smještena zgrada Parlamenta i brojni luksuzni hoteli te je odlično povezan sa zračnom lukom. Trg Sintagma gleda na divan gradski botanički park u kome je zasađeno oko 25 tisuća raznih vrsta biljaka i koji predstavlja oazu mira u srcu atenske vreve. Ispred zgrade Parlamenta možete vidjeti smjenu počasne straže gdje vojnici obučeni u tradicionalnu grčku vojnu uniformu čuvaju grob nepoznatog vojnika. Osobito je svečano svake nedjelje u 11 sati kada se zaustavi promet i tisuće turista promatra mimohod straže uz limenu glazbu te postrojavanje vojnika u svečanim uniformama.

U blizini Monastiraki trga, s pogledom na grčku agoru i Akropolu nalazi se Adrianou šetnica prepuna restorana i barova. Za koji god se odlučili, nećete pogriješiti, hrana u Grčkoj je savršena. Obavezno probajte gyros (slično kebabu, samo bolje jer se poslužuje s tzatziki umakom i souvlaki (ražnjić koji se također jede s tzatzikijem i pita kruhom).

Okusi i mirisi Grčke. Ustupila Emina Kovačević.

Svi lokali su uvijek puni, jer su Grci društvena nacija, nalik nama, koja po cijeli dan sjedi po kafićima, što doprinosi živopisnoj i veseloj atmosferi grada. Uživaju u opuštenu načinu života pa je vrlo lako uklopiti se. Svi Grci koje smo susrele bili su izuzetno ljubazni, uvijek nasmiješeni i susretljivi. S obzirom na ekonomsku situaciju svjesni su da je turizam najvažnija grana od koje žive i čine sve kako bi se turisti u njihovoj domovini osjećali zadovoljnima i dobrodošlima.

Ulice Atene su košnice ljudi, prepune malih i simpatičnih restorančića, no budite oprezni prilikom odabira onog u kojem mislite nešto pojesti. Cijene zaista jako variraju čak i dva susjedna restorana mogu imati razlike od 50% u cijeni. Isto tako vodite računa da će vas zadovoljstvo sjedenja u istima koštati gotovo dvostruko više nego kad uzmete gyros ili sulvaki te ga pojedete s nogu.

Detalj s Akropole. Ustupila Emina Kovačević.

Veličinu Atene doživiš tek kad posjetiš Akropolu. Pogled je nevjerojatan, s te visine vidjeti cijeli grad, koliko daleko se prostire i tek tada shvatiti koliko zapravo ljudi tamo živi. Akropola je utvrda smještena na samom vrhu visoke ravne stijene koju čini kompleks antičkih građevina. Drevna Atena, kao i svaki polis iz grčkog vremena, imao je tri osnovna elementa: bio je opasan bedemom, imao je svoju agoru – trg koji je predstavljao financijski, politički i duhovni centar grada te Akropolu koja predstavlja mjesto gdje su bili smješteni hramovi i svetišta.

Akropola je definitivno mjesto gdje će vam trnci proći niz tijelo, gdje ćete osjetiti leptiriće, pomalo izgubiti dah jer cijeli ambijent je fantastičan! Nevjerojatna je spoznaja kako su prije 2500 godina takvu ljepotu gradili na jednom brdu bez suvremenih strojeva.

Na putu prema Akropoli. Ustupila Emina Kovačević.

Obavezno posjetite Muzej akropole, moderan stakleni muzej u kojem kad boravite ispod vas gledate arheološka nalazišta, ali cijelo vrijeme imate i pogled na Akropolu kroz staklene zidove. Osim bogatstva koje je sakupljeno u ovom muzeju, rastužila me je činjenica kako se velik broj najvrednijih dijelova same Akropole i Parthenona danas ne nalazi u Grčkoj. Odnesene su u Englesku, Francusku i druge zemlje pod krinkom kako je riječ o bezvrijednom kamenju. Grčke vlasti već godinama pokušavaju vratiti svoje nacionalno blago no nažalost bez uspjeha.

Sjetite se ove priče ukoliko budete u prilici posjetiti British museum u Londonu gdje se najvrjedniji eksponati danas nalaze.

Monastiraki trg. Ustupila Emina Kovačević.

Sve važne znamenitosti u današnjoj Ateni koncentrirane su uglavnom u samom centru grada: Akropola na kome su Parthenon, Erehteon i Propileja, Dionisosovo kazalište i brdo Filopapos. Nedaleko od njih nalaze se drevna Agora, Rimska Agora, Adrijanov luk i Zeusov hram.

Savjetujem vam da kupite ulaznicu od 30 eura koja uključuje ulaz za sve navedene znamenitosti i kojom ostvarujete znatnu uštedu. Fascinira činjenica da je cijeli grad veliko arheološko nalazište pa se i iskopine nalaze gotovo na svakom koraku dok šetate ulicom.

Nemojte propustiti posjetiti Benaki muzej čija bogata, nekad privatna, kolekcija sažima cijelu povijest umjetnosti Grčke, od antičkog doba do današnjih dana. Preporučujem da to učinite četvrtkom kada je ulaz u muzej besplatan. Nacionalni arheološki muzej uistinu je priča za sebe i jer u njemu sva grčka bogatstva od antičkih vremena možete vidjeti na jednom mjestu s posebnim naglaskom na utjecaj antičke grčke na razvoj znanosti, medicine, filozofije, politike.

Plaka je dio grada vrlo sličan Monastirakiju, ali daleko ljepša – zovu ju i boemska četvrt Atene. Dio je to grada bliži Akropli, uz samu Grčku agoru i sasvim je druga priča – male uličice, milijun trgovinica, milijun restorančića i kafića. Popločane stare uličice, obrti, trgovinice, suveniri, taverne. Svuda su izloženi cjenici i mogu vam reći da se za oko 12 eura po osobi moglo pristojno ručati i popiti piće. Plaka je također ispod Akropole, graniči se sa Monastirakijem i završava kod Adrijanovog luka.

Pogled na Akropolu i Pirej s brda Lycabetus. Ustupila Emina Kovačević.

Malo dalje od centra na nekih 2 km je brdo Lycabetus. U podnožju brda imate malu žičaru s kojom se možete popeti na vrh – 7 eura po osobi cijena je povratne karte, a možete i stepenicama iako vam ovu opciju savjetujem samo ako ste uistinu sportski tip.

U pitanju je najviše brdo u Ateni, s fenomenalnim pogledom na cijeli grad. Kada ugledate koliko je Atena velika, prva misao će vam biti: zar je moguće da ovdje živi samo 3,7 milijuna ljudi? Na vrhu su i dva restorana, možete popiti piće, odahnuti od penjanja, čak i ručati. Uistinu vrijedi vidjeti ovo mjesto.

Panathinaikos stadion. Ustupila Emina Kovačević.

U blizini se također nalazi i Panathinaikon stadion koji je uistinu veličanstven. Građen u 4 stoljeću p.n.e., sav u mramoru, obnavljan dva puta, prima 70000 gledaoca. Na njemu su održane i prve moderne Olimpijske igre. Zanimljivo je da se Velika Panathenaia ili tadašnje antičke igre održavala na ovom stadionu svake 4 godine, a nagrada pobjedniku pojedine discipline bila je amfora s 36 litara maslinovog ulja. Ukoliko bi natjecatelj pobijedio u svim disciplinama mogao je osvojiti čak 144 amfore s vrhunskim maslinovim uljem.

Da biste sva ova mjesta u Ateni obišli, najvažnija vam je udobna obuća, dobra volja i spremnost na pješačenje.

Na putu za Peloponez. Ustupila Emina Kovačević.

Jedan dan tijekom boravka u Ateni obavezno iskoristite za izlet van grada. Mi smo se odlučile za poluotok Peloponez. Kako bismo bile što slobodnije odlučile smo iznajmiti automobil i krenuti u našu jednodnevnu pustolovinu. Najam auta je oko 60 eura s osiguranjem te troškom goriva i cestarine i ako više vas putuje zajedno, na ovaj način možete puno uštedjeti umjesto da uplatite neki organizirani aranžman. Grčke prometnice su na glasu kao kaotične, a njihovi vozači kao iznimno nervozni i svojeglavi što i nije daleko od istine.

Najveći izazov je definitivno vožnja po milijunskoj Ateni, ali za samo 15-tak minuta kada se uspijete izvući iz grada, situacija se bitno mijenja. Za 40-tak minuta vožnje po modernoj autocesti stigle smo do Peloponeza na koji se prelazi mostom preko Korintskog kanala. Korintski kanal sagrađen je kako bi skratio put brodovima oko poluotoka i širok je samo 21 metar.

Zlatna maska Agamemnona. Ustupila Emina Kovačević.

Agamemnonova Mikena, ponos je antičke Grčke koju je poslije napornih istraživanja pronašao njemački istraživač Schliemann. S vrha Mikene se pruža divan pogled na okolinu, a ona sama je zaštićena s tri velika brda što joj je nekad davalo dobar strateški položaj. U Mikeni se nalaze ostaci Agamemenonove palače, njegova grobnica i čuvena “Lavlja vrata”. Mnogobrojni ostaci koji su pronađeni čuvaju se u Muzeju u Mikeni i u Nacionalnom arheološkom muzeju.

Obilazeći Peloponez kratko smo se zaustavile u Naflionu, malom ribarskom gradiću koja u svojem zaljevu ima prekrasnu tvrđavu, ali i stari grad na brdu koje se uzdiže iznad njega. Ceste na Peloponezu vrludaju između nepreglednim nasadima naranči i maslina koji ovom kraju daju poseban mediteranski šarm.

Na povratku prema Ateni posjetile smo jednu od najljepših građevina na Peloponezu – staro antičko kazalište Epidaurus koje je izgrađeno u četvrtom stoljeću prije nove ere. Ono po čemu je kazalište jedinstveno je nevjerojatna akustičnost, tako da se zvuk i u prvim i posljednjim redovima podjednako čuje. Takvu akustičnost postigli su ugradivši ispod svakog sjedala morsku školjku. Epidaurus predstavlja najbolje očuvani stari amfiteatar u Grčkoj i može primiti 14 000 gledaoca.

Antičko kazalitte Epidaurus. Ustupila Emina Kovačević.

Definitivno vam preporučam kada ste u Ateni, obavezno posjetite i rt Sunio (50 km od centra Atene), na kome se nalazi impresivni Posejdonov hram. Osim po hramu, ovaj rt je poznat kao jedno od najljepših mjesta na svijetu za gledanje zalaska sunca. Ako je lijep i sunčan dan, s rta se pruža nevjerojatan pogled na cijeli zaljev i otoke. Iz samog centra Atene, u blizini trga Sintagma, nekoliko puta tijekom dana polazi autobus prema mjestu Sunio te za 12 eura i nešto više od sat vremena možete biti na ovom fascinantnom mjestu.

Nekoliko dana koje smo provele u Ateni dovoljno je kako bi se osjetila draž Atene, ali i nedovoljno da se ona u potpunosti upozna. Ljudi imaju i dobrih i loših iskustva s Atenom, no meni su srušene sve predrasude o Grčkoj.

Atena je zaista poseban grad i uistinu ga vrijedi posjetiti.

Moje preporuke u Ateni:

Akropola i kompleks oko nje
Sintagma trg
Plaka – izgubite se u ovom uistinu jedinstvenom dijelu grada prepunom malih suvenirnica, srebrnarnica i restorana
Jednodnevni izlet izvan Atene na poluotok Peloponez – Mikena, Naflio, Epidaurus
Grčka hrana – “souvlaki” s piletinom ili svinjetinom, poznati gyros i “Tzatziki” salata, grčke slastice, sve vrste pita
Posjedonov hram – rt Sunio
brdo Lycabetus
Muzeji -Nacionalni arheološki muzej, Benaki muzej , Muzej Akropole
Monastiraki tržnica

zatvori