Subota, 18. svibnja 2024.

Nezavisni zajedno: Piškornicu ne možemo zaustaviti, ali moramo ju staviti pod kontrolu javnosti

‘Pitanje Piškornice upravo sam ja otvorio prije godinu dana i to na temelju konkretnih podataka koji su ukazivali na povećanu prisutnost teških metala u određenim piezometrima smještenima nizvodno od Piškornice.’

Podsjetio je to na pressici održanoj u koprivničkoj Gradskoj vijećnici nositelj liste Nezavisni zajedno i kandidat za novog podravsko-prigorskog župana Željko Lacković te upozorio:

— Ono što opravdano plaši javnost i uzbunjuje tenzije jest činjenica da se postupci oko Piškornice ne vode u dovoljnoj mjeri transparentno.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Kao primjer Lacković je naveo da se ne zna jesu li Plan gospodarenja otpadom i Studija izvodljivosti u skladu. A uvjeravanjima direktora Mladena Jozinovića usprkos, da je sve spremno za prijavu, dokumente poput Studije utjecaja na okoliš te potvrdu prijave projekta Jaspersu i njihovog pozitivnog mišljenja, kao ni stanje oko dobivanja građevinske dozvole, mi nismo vidjeli, upozorio je Lacković:

— Kada javnost ove podatke nema, a imamo situaciju dovoženja otpada s područja izvan četiri županije osnivača, tada slobodno možemo reći da je riječ o biznisu skupljanja otpada. U tom smjeru Piškornica ne smije ići. Mi taj projekt ne možemo izbjeći i zaustaviti, moramo ga privesti svrsi i staviti u kontrolu javnosti da apsolutno budemo sigurni da se neće dogoditi nikakve posljedice po zdravlje i po okoliš na što smo svi, osobito u ovo predizborno vrijeme osjetljivi.

Tihana Kraljić. Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Nezavisni zajedno još su jednom podsjetili da je Koprivničko-križevačka županija neuspješna u povlačenju novca iz EU fondova. Prema službenim podacima naša je županija u periodu od 2011. do 2014. uspjela iskoristiti skromnih 932.000 kuna ili samo 8,1 kunu po stanovniku. Kandidatkinja za zamjenicu župana Tihana Kraljić rekla je da to možemo promijeniti kreiranjem kapitalnih projekata:

— Kad mi kažemo da nam je cilj da do kraja našeg mandata mi budemo u vrhu županija koje će povlačiti sredstva iz fondova EU, onda odgovorno znamo da je to jedino moguće ako ćemo realizirati kapitalne projekte u vodoopskrbi i odvodnji, ako ćemo realizirati Piškornicu, ako ćemo pripremiti projekte za navodnjavanje, pedijatriju i sve ostalo.

Željko Picig. Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Kandidat za zamjenika župana Željko Picig najavio je da će prvi potez nove županijske uprave biti formiranje novog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam što će biti jedan od motora pokretača naše županije u narednom razdoblju.

Kandidatkinja na listi Robertina Zdjelar rekla je da nakon 20-godišnjeg iskustva u županijskim financijama smatra da građani imaju pravo reći kako trošiti javni županijski novac, a pravo vrijeme za to je kreiranje županijskog proračuna. Jedan od kandidata Mijo Bardek kritički se osvrnuo na stanje podravsko-prigorskog zdravstva, za kojega je ustvrdio da je gore nego prije 10 godina, dok je Nino Hat upozorio da školski sustav treba prilagoditi potrebama gospodarstva, posebice modernih tehnologija i IT sektora.

Na presici u Koprivnici Nezavisni zajedno su ustvrdili da imaju kompetencije, znanje i sposobnosti voditi Koprivničko-križevačku županiju na bolji način nego što je to sada.

zatvori