Petak, 3. svibnja 2024.

LUCA MATIĆ: Evo kako u Sloveniji potiču čitanje u školi i kod kuće

Knjižničarka koprivničke Osnovne škole ‘Antun Nemčić Gostovinski’ Luca Matić boravila je u Osnovnoj školi Martina Krpana u Ljubljani, u sklopu Erasmus+ projekta ‘Perpetuum mobile’. Svrha njenog posjeta bilo je upoznavanje rada školske knjižnice, posebnostima škole, projektima koje provode te kako potiču čitanje kod djece.

— Od svega naučenog posebno ističem Bralnu značku, univerzalni slovenski kulturni projekt koji potiče na čitanje i podizanje kulture čitanja. Osnovni cilj je odgojiti aktivnog čitatelja koji bi rado čitao cijeli život. Da bi sudjelovali u projektu, učenici trebaju pročitati određeni broj knjiga. Svi učenici koji sudjeluju nagrađeni su priznanjem na nivou škole — piše nam Luca.

Učenici koji su svih devet godina bili vrijedni čitatelji, koje nazivaju “zlatni čitatelji”, nagrađuju knjigom i posebnim priznanjem Zlatni bralec.

Ustupila Luca Matić.

Čitanje kod kuće obavezno je, ali razlikuje se od našega. Učenici u Sloveniji vole čitati jer lektira nije obavezna svaki mjesec kao kod nas.

— Ono što me se posebno dojmilo je motivacija za čitanje kod kuće. Knjižničarka u razred donese onoliko različitih knjiga koliko ima učenika te svaku knjigu ukratko predstavi. Učenici biraju temu koja ih zanima, zadužuju knjigu (mogu je zadržati više od mjesec dana) te je na satu slovenskoga jezika moraju predstaviti u 5 minuta. Predstavljanje knjige nastavnik ocjenjuje — kazala nam je Luca.

Također je posjetila i Kulturni sajam i Gradsku knjižnicu Ljubljana. Ova mobilnost, kaže, donijela joj je novo iskustvo i brojne ideje koje bi voljela primijeniti u Osnovnoj školi “Antun Nemčić Gostovinski”.

Ustupila Luca Matić.
zatvori