Srijeda, 31. srpnja 2024.

Koprivnička Knjižnica dobila priznanje za najbolju “Zelenu knjižnicu”

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica jedna je od dobitnica priznanja na natječaju Knjižnice Ekonomskog fakulteta u Osijeku za najbolju “Zelenu knjižnicu” u Hrvatskoj.

Nagrade i priznanja dodijeljeni su knjižnicama u ponedjeljak, 8. svibnja 2017. u okviru Europskog tjedna Ekonomskog fakulteta Osijek koji se ove godine održavao pod temom “Uhvati informacije! Iskoristi mogućnosti! Djeluj održivo!”.

Kako bi došli do odabira najboljih “zelenih knjižnica” u Hrvatskoj, organizatori su proveli anketno istraživanje. Prikupili su informacije o aktivnostima “zelenog” i ekološkog poslovanja te načina djelovanja koje pojedine knjižnice primjenjuju. Vrednovala su se različita područja – zgrade knjižnica, knjižnične zbirke, zaposlenici i njihove aktivnosti, poslovni procesi i usluge te utjecaj knjižnica na okoliš i okruženje.

Deset najbolje plasiranih sudionika dobitnici su tri nagrade i sedam priznanja. Nagrade su dodijeljene školskim knjižnicama u Našicama, Osijeku i Novoj Gradiški, a priznanja su dobile školska knjižnica iz Popovca, na petom mjestu Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica, a slijede gradske knjižnice iz Vukovara, Karlovca, Preloga, Sveučilišna knjižnica u Puli i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

Dobiveno priznanje još je jedna potvrda rada koprivničke knjižnice, koja je još 2013. godine pokrenula program “Zelena knjižnica” s ciljem kontinuiranog informiranja, educiranja i senzibiliziranja svojih korisnika i najšire javnosti za problematiku očuvanja okoliša i održivog razvoja.

Ove se teme u suradnji s brojnim partnerima (pojedincima, udrugama, ustanovama, kompanijama, tijelima javne uprave i samouprave) provlače kroz različite knjižnične programe (nabavu knjižnične zgrade, izložbe, pričaonice, radionice, tribine, predavanja i dr.) i namijenjene su svim dobnim skupinama knjižničnih korisnika (maloj i predškolskoj djeci, osnovnoškolcima, mladima i odraslima).

Iako je knjižnična zgrada zbog starosti, vlage i nefunkcionalnosti daleko od toga da bude “zelena”, to nije prepreka koprivničkim knjižničarima za osmišljavanje zelenih i ekoloških aktivnosti i projekata, koji su između ostaloga već predstavljani kao primjeri dobre prakse na domaćim i međunarodnim stručnim skupovima. Stoga je i ovo priznanje dobrodošla valorizacija njihovog svakodnevnog rada.

zatvori