Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Gradski vijećnici roštiljali za korisnike pučke kuhinje

Koprivnički gradski vijećnici, odnosno dio njih, nastavili su tradiciju i spremili roštilj za korisnike javne gradske kuhinje.

Kako je Gradsko vijeće raspušteno, u akciju su se uključili članovi liste SDP, HNS, HSS, HSU i laburisti, koji su skupili novac i ispekli na roštilju 240 obroka, te se tako pridružili obilježavanju tjedna Crvenog križa.

Ustupio Marko Horvat.

– Iako Koprivnica slovi kao jedan od najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj, nažalost uvijek se događa da nekome trebaju usluge pučke kuhinje. Naša pučka kuhinja funkcionira i zahvaljujući podršci grada apsolutno korektno i adekvatno. Naši su korisnici zadovoljni a današnja akcija samo je mali znak pažnje i izraz empatije gradskih vijećnika prema ljudima koji su se našli u problemima, neki čak i ne svojom krivicom – podsjetio je nositelj liste Mišel Jakšić.

Današnja donacija dobro je došla, rekla je ravnateljica koprivničkog Crvenog križa Adela Sočev:

Ustupio Marko Horvat.

– S obzirom na to da Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnnica priprema u svojoj pučkoj kuhinji svakoga dana 170 obroka, a znamo da su cijene namirnica svakim danom sve veće, ovo je značajna donacija koja će doprinjeti i kvalitetnijem obroku kojega inače ne pripremamo na zadovoljstvo svih naših korisnika.

Današnjim obrokom više je nego zadovoljna Ivanka, jedna od korisnica, no od prehrane u pučkoj kuhinji miliji bi joj bio, kaže, posao:

– Neka mi daju posao da idem raditi, a ne što se ovdje dolazim sramotiti. Od srama i stida ja samu sebe ne mogu pogledati u oči! Ja samo tražim posao, ništa više. Najzadovoljnija sam i najsretnija kad radim.

U koprivničkoj pučkoj kuhinji dnevno se sprema oko 170 obroka. Grad Koprivnica trenutno podmiruje troškove prehrane u pučkoj kuhinji za oko 120 korisnika. Za dodatnih pet korisnika troškove podmiruje Centar za socijalnu skrbi. U pučkoj kuhinji dnevno se hrani i dvadesetak djece polaznika Centra za pružanje usluga u zajednici Svitanje, a još tridesetak starih i slabopokretnih građana sami plaćaju obroke koje im Crveni križ dostavlja na kućni prag.

Osim organiziranja prehrane u pučkoj kuhinji, koprivnički Crveni križ organizira i akcije prikupljanja krvi, brojne edukacije, ali i uključivanje mladih ljudi u rad ove humanitarne organizacije. Stoga građani Koprivnice mogu biti ponosni, zaključio je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić:

– Na svim područjima djelovanja postižu zavidne rezultate zbog čega se može reći da su čast i ponos ovog grada.

Recimo i da će večeras biti održana skupština Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, a za sutra su najavljeni vježba evakuacije i spašavanja u Osnovnoj školi Braća Radić te otvorena vrata Socijalne samoposluge u sklopu Dana otvorenih vrata lokalnih EU projekata u Hrvaskoj.

zatvori