Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO Farmaceuti poraženi od Hajduka, Međimorec upisao svoj prvijenac

Nogometaši Slaven Belupa poraženi su u posljednjem, 36. kolu Prve hrvatske nogometne lige. Na koprivničkom Gradskom stadionu slavio je splitski Hajduk rezultatom 1:2. Pred nešto manje od 2.000 ljudi strijelac za Slaven bio je Vinko Međimorec, a za goste dva puta prvi strijelac lige, Mađar Futacs, koji je bio nerješiva enigma za obranu Farmaceuta.

U utakmici koja nije imala preveliki rezultatski značaj, trener Slavena Željko Kopić nije mogao računati na reprezentativce Katića i Markovića pa su na klupi svoja mjesta pronašli mladi juniori koprivničkog prvoligaša Karlo Slukić i Kristijan Bistrović. Što se tiče samog susreta prvo poluvrijeme pripalo je Hajduku, a drugo Slaven Belupu.

Prvu opasnu situaciju vidjeli smo već u 4. minuti kada je Tadić s desne strane ubacio, a Ivanovski u naletu pucao. Ipak, Makedonac nije dobro zahvatio loptu pa je otišla na drugu stativu gdje je Heber zakasnio te je ostalo 0:0. Samo četiri minute kasnije Hajduk je poveo. Glavom je loptu prenio Bašić, a najbolji strijelac lige, Mađar Futacs razgrnuo je Purića i Jovičića te se našao oči u oči s golmanom Blaževićem i mirno poslao loptu u drugi kut za vodstvo Splićana.

U 17. minuti nova velika prilika za Hajduk. Još je jednom neoprezan bio Jovičić te je naizgled laganu situaciju uspio zakomplicirati. Loptu mu je oteo Futacs koji je pokušao pomalo nonšalantno ‘lobati’ Blaževića, ali je prebacio cijeli gol. Samo minutu kasnije Hajduk je dva puta mogao povećati vodstvo, ali su udarci Bašića i Jeffersona bili neprecizni.

U 26. minuti jedanaesterac za Hajduk. Odlično je Futacs pronašao Ercega koji je gurnuo loptu pored Jovičića, a mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine ga je srušio. Dojam je da je sudac Pajač donio ispravnu odluku. Svoj drugi pogodak na utakmici postigao je Futacs.

Nakon drugog pogotka igra se primirila. Mogao je Slaven do kraja poluvremena izjednačiti, ali je Ivanovski u dva navrata propustio realizirati dvije dobre prilike. Rezultat 0:2 bio je i rezultat poluvremena. Futacs je za Farmaceute bio nerješiva enigma.

U drugom dijelu trener Slavena Željko Kopić odlučio je, baš kao i protiv Rijeke nedavno, promijeniti sustav igre u 3-5-2 zamijenivši Tadića Međimorcem. Hajduk je već nakon desetak sekundi mogao povećati vodstvo, ali je mađarski napadač još jednom pokušao lobom, no bilo je to još jednom traljavo. Kao da je to okidač bio za Farmaceute koji su u idućih petnaestak minuta propustili brojne šanse za smanjenje vodstva.

Prvo je Ivanovski nakon odličnog prodora i ubačaja Alitija pogodio spojnicu gola Hajduka, zatim je Heber odlično pucao, ali je gostujući stoper Ćosić glavom u padu blokirao udarac. U 57. minuti Heber je iskosa s lijeve strane izašao jedan na jedan sa Stipicom, pucao ‘špicom’, ali mu je Stipica obranio. Samo dvije minute kasnije u odličnoj prilici našao se i Purić, ali je poslao loptu visoko iznad gola. Gotovo je nevjerojatno da Slaven u prvih dvadesetak minuta drugog poluvremena nije došao barem do pogotka.

U 70. minuti svjedočili smo lijepom potezu koprivničke publike. Naime, prilikom napuštanja igre dvostrukog strijelca Futacsa, cijeli stadion zapljeskao je Mađaru. Šest minuta kasnije Slaven je napokon smanjio rezultat. Barić je pucao, a loptu je na putu do gola zahvatio Međimorec te se ona efektno odbila preko obrane i vratara Hajduka. Slučajno ili namjerno, teško je reći. Prvi je to seniorski pogodak mladog Vinka u dosadašnjoj karijeri.

Do kraja susreta vidjeli smo još dvije dobre šanse, po jednu na svakoj strani. Ohandza je promašio glavom za Hajduk, a da nije njegov dan dokazao je još jednom Ivanovski koji je jednu izglednu situaciju prebacio visoko preko gola.

Ovim rezultatom Slaven je ostao na 38 osvojenih bodova. Trenutno je to dovoljno za šestu poziciju na prvenstvenoj ljestvici, ali momčad trenera Željka Kopića mora pričekati sutrašnju utakmicu Intera i Istre jer bi ih Puljani eventualnom pobjedom mogli preskočiti na prvenstvenoj ljestvici. Farmaceutima slijedi dva tjedna odmora, a pripreme za novu sezonu počinju 12. lipnja.

MAXTV PRVA LIGA, 36. KOLO:

SLAVEN BELUPO – HAJDUK 1:2 (0:2)

KOPRIVNICA – Gradski stadion. Gledatelja: 2751. Glavni sudac: Igor Pajač (Zelina). Pomoćnici: Vedran Đurak (Sisak) i Goran Loparac (Sladojevci). Četvrti sudac: Jurica Mihalj (Velika Mlaka). Kontrolor: Igor Pristovnik (Zagreb). Delegat: Davor Ivić (Sisak).

SLAVEN BELUPO (4-3-3): Blažević – Purić (od 62. Barić), Musa, Jovičić, Melnjak (od 20. Aliti) – Christensen, Bouadla, Burić – Ivanovski, Heber, Tadić (od 46. Međimorec). TRENER: Željko Kopić.

HAJDUK (4-4-2): Stipica – Ismajili, Bosančić, Ćosić, Memolla – Jefferson, Bašić (od 83. Jandrek), Hamza, Kožulj – Futacs (od 70. Ohandza), Erceg (od 90. Prtajin). TRENER: Juan Carrillo.

Strijelci: 0:1 Futacs 8′, 0:2 Futacs 26′, 1:2 Međimorec 76′

zatvori