Petak, 26. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Novo pojačanje Osvita u Đelekovec je stiglo čak iz Kameruna

Casimir Nomo Nemi prevalio je više od sedam tisuća kilometara i iz dalekog Kameruna koji se nalazi u Srednjoj Africi završio je u Đelekovcu. Simpatični, kako ga zovu prijatelji, Kazo iz svoje zemlje se otisnuo kako bi profesionalno zaigrao nogomet, a danas, s 34 godine, postao je novi igrač veterana Osvita.

Casimira sam sreo na veteranskoj utakmici u Đelekovcu gdje je njegova ekipa igrala protiv Ivanečke Sloge. “Dodaj Daja”, “idi Dlaka”, “leđa”, “moja” – fraze su koje je koristio Kazo pa mi se učinilo da solidno govori hrvatski. Ipak, kada smo krenuli pričati Kazo nije solidno pričao već gotovo savršeno. Tu i tamo koji krivi padež, ali s obzirom na to da kažu da je “hrvatski drugi kineski”, nije ni čudo. — U Hrvatskoj sam već 13 godina, a živim u Nedelišću sa suprugom Gordanom te djecom Larisom i Paulom. Na početku mi je jezik bio dosta težak i neshvatljiv, ali sam ga polovio. Srećom, imam kliker za jezike. Materinji mi je francuski, a u Kamerunu smo osim njega pričali i engleski jer su oba ta jezika službena. U školi sam učio i španjolski. Jezici su kao sef kojem treba ključ. Kada otkrijete ključ sve je puno lakše — rekao nam je Casimir.

Ustupio Casimir Nomo Nemi

Objasnio nam je kako je završio baš u veteranima Osvita. U potrazi za boljim životom i boljim životnim uvjetima stigao je u Hrvatsku za koju vjerojatno do tada nije ni znao da postoji, a kamoli gdje je. — U Kamerunu se svi bave nogometom od malih nogu pa sam tako i ja krenuo. Put me doveo do Hrvatske gdje sam igrao u drugoligašu Radniku iz Velike Gorice. Po okončanju profesionalne karijere odlučio sam se nastaviti baviti nogometom i tako sam na nagovor prijatelja Marija Vrdoljaka, kojeg od prije znam iz nogometnih voda, došao u Đelekovec i pridružio se ekipi Osvita — objasnio je.

Osvit je trenutno prvoplasirana momčad Prve županijske nogometne lige veterana, a Casimir najčešće igra na mjestu kreatora iza napadačkog dvojca. — Igram sve, svaku utakmicu drugu poziciju, ovisi što ekipi treba. Jedino još nisam bio golman, haha. Ekipa veterana Đelekovca je prilično ambiciozna i spremna na sve izazove koji se pojavljuju tijekom prvenstva. Dečki su jako simpatični i vrlo su me dobro prihvatili — zadovoljan je Casimir.

Snimio Luka Šarlija.

Kaže da o tome tko će osvojiti veteransku titulu nema dvojbe. Iako je Omladinac iz Herešina na šest bodova zaostatka za Osvitom, Casimir je uvjeren da je njegova ekipa iz kola u kolo sve bolja te da ih svaka pobjeda još više motivira i gura da budu što bolji.

Utakmica Osvita i Sloge bila je dosta nervozna. Puno se vikalo i pričalo, a malo igralo. — Ma tu smo svi da se malo rastrčimo i preznojimo. Ne znam zašto su neki danas bili malo nervozniji, ali i to je normalno. Treba se ispuhati. Najvažnije je da svi dobiju priliku za igranjem i da svi budemo zadovoljni poslije utakmice.

Ustupio Casimir Nomo Nemi

Casimiru je nogomet velika ljubav, a kako su nam rekli gdje god da dođe svi ga zavole. — Odličan je dečko, ali i nogometaš. Odmah smo ga prihvatili. Vidi se da je igrao ozbiljan nogomet, pogledajte mu samo noge i tijelo, kamen! — rekao nam je jedan od Kazinih suigrača iz Osvita.

Ustupio Casimir Nomo Nemi

Kamerunac u Đelekovcu – tko bi se tome nadao? Casimir je još jedan dokaz kako je svijet mali. Više o popularnom Kazi možete pogledati i u emisiji Blagoslovljen tek koju je snimila ekipa sa zagrebačkog Laudato TV-a.

zatvori