Nedjelja, 5. svibnja 2024.

NE PROPUSTITE Ante Radonić otkrit će nam tajne ‘uzburkanog svemira’

Veliki popularizator znanosti i bivši voditelj zagrebačkog Planetarija Ante Radonić ponovno dolazi u Koprivnicu!

Predavanjem pod naslovom “Uzburkani svemir” posjetitelje će upoznati s najnovijim spoznajama o svemiru. Bit će riječi o tome zašto su znanstvenici tako sigurni da su izravno registrirali gravitacijske valove i kakve se mogućnosti njihovim mjerenjem otvaraju. Ante će govoriti i o širenju svemira te dramatičnim događajima u svemirskom prostoru, raznovrsnim svemirskim maglicama i sudarima galaksija. Najavit će i jedan sudar zvijezda čija bi svjetlost, prema očekivanjima, do nas trebala stići za nekoliko godina i trebao bi biti vidljiv golim okom.

Osvrnut će se i na otkriće dosad najdalje poznate galaksije čija svjetlost do nas putuje preko 13 milijardi godina, a predavanje će biti popraćeno i mnogobrojnim slikama.

Predavanje će se održati u ponedjeljak, 22. svibnja od 19 sati na Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”.

Ante Radonić rođen je u Korčuli. Preko 40 godina radio je u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla”u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija sa odjelom astronautike. Bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Održava aktualna javna predavanja i tribine za građanstvo. Dosad je održao preko 800 javnih predavanja u više od trideset gradova širom Hrvatske. Objavio je preko 300 popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice “Čovjek i svemir”(od 1970.). Često na raznim radio i televizijskim postajama komentira događaje na polju istraživanja Svemira i svemirskih letova. Stalni je stručni suradnik tjedne emisije “Andromeda”, posvećene istraživanju svemira, na Drugom programu Hrvatskog radija utorkom od 20:00 do 22.00 sata (od 1997.). Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture (2014.).

zatvori