Nedjelja, 28. travnja 2024.

UZ SVJETSKI DAN ROMA ‘Djeca dolaze u školu bez znanja hrvatskoga, a u školovanju nemaju ni pomoć roditelja’

Svjetski dan Roma bio je povod da se u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’ osmu godinu za redom raspravlja o iskustvima u radu s romskom djecom u dječjim vrtićima, školama i knjižnicama na koprivničkom području, a ovogodišnja tema okruglog stola bila ‘Suradnja s roditeljima Romima’.

Romska djeca ulaze u školski sustav bez znanja hrvatskog jezika, a u školovanju nemaju ni podršku roditelja. Rekla je to ravnateljica koprivničke Knjižnice Dijana Sabolović-Krajina te istaknula još neke od problema s kojima se romska djeca susreću, a koje se s ovim okruglim stolom želi krenuti rješavati:

— Od njih se očekuje da imaju razvijene vještine socijalne komunikacije i apstraktnog razmišljanja koje u svojoj obitelji, prije polaska u školu, ne mogu dobiti. S druge strane, učitelji, i svi oni koji sudjeluju u odgojno-obrazovnom procesu, nemaju dovoljno znanja ni pomoć sustava da pomognu takvoj djeci, da u krajnjoj liniji, završe školu. Problema ima puno, kompleksni su, ali poanta je u tome da treba postojati politička volja, kao i volja svih nas koji radimo u zajednici da se pokreću stvari na bolje.

Suorganizator skupa bila je Udruga Roma “Korak po korak” Koprivničko-križevačke županije čiji je predsjednik Franjo Horvat zahvalio knjižnici što dugi niz godina ulaže napore kako bi se romska djeca što bolje integrirala u zajednicu.

— Knjižnica nam puno pomaže, samo sve to ide jako malim koracima. To je strašno, trebalo bi se uključiti više institucija i cijela lokalna zajednica da bi bili vidljivi veći pomaci. Moramo omogućiti romskoj djeci da dobe priliku da se školuju. Naravno da svako dijete dobije priliku u životu, ono će ju iskoristiti i bit će uspješno u školi i u životu.

Primjere dobre prakse, kao i projekte i programe osnaživanja romske djece i njihovih roditelja predstavili su gosti iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Grada Siska, POU-a Korak po korak i REYN-a iz Zagreba te osnovnih škola u Jelasu kod Slavonskog Broda i Macincu u Međimurju.

zatvori