Petak, 3. svibnja 2024.

SEDAM NAŠIH: Predstavljamo vam portrete poznatih i manje poznatih Koprivničanaca i Podravaca (2)

Drava.info i novinar u mirovini Dragutin Rendić donose vam seriju portreta pod nazivom ‘Sedam naših’. Riječ je o portretima koje je D. Rendić snimio tijekom svog dugogodišnjeg profesionalnog rada kao novinar – fotoreporter, a neke od njih je reproducirao ili nabavio prema potrebi.

Kako sam kaže, to su ljudi s kojima je razgovarao, s kojima se družio i prijateljevao, a ponekad i ‘razgovarao’ do ranih jutarnjih sati. To su prijatelji (i oni drugi), kolege s posla, rođaci, poznanici, osobe iz svih sfera ljudske djelatnosti, poznati i nepoznati široj javnosti. Svrha ovog i idućih albuma portreta je da starije sugrađane podsjetimo na njih, a mlade da upoznamo s njima, što su bili i što su radili. Mnogi od njih postali su poznati tijekom svog života, a neki tek nakon smrti. Bili su, a neki su i danas, istaknute osobe u svom djelokrugu rada, neki s više, neki s manje uspjeha.

— Mišljenja o njima bit će razna, no to nije ni bitno u ovom svekolikom albumu portreta. Nažalost, mnogi od njih nisu više među nama. Neka im je vječna slava i hvala za sve što su učinili tokom života — poručuje D. Rendić.

Albumi portreta pod nazivom Sedam naših objavljuju se svake druge nedjelje i izmjenjuju se s Vremeplovom D. Rendića.

Marijan Kicivoj

MARIJAN KICIVOJ – Doajen podravskog, odnosno đurđevačkog vatrogastva. Bio je dugogodišnji zapovjednik JVP Đurđevac i predsjednik Vatrogasne zajednice naše županije. Za vrijeme njegovog vođenja postrojbe izgrađeni su novi objekti, nabavljena brojna vatrogasna oprema i ostalo. I danas nekoliko godina prije mirovine obavlja brojne i značajne dužnosti.

Mario Hudić

MARIO HUDIĆ – Načelnik Općine Koprivnički Bregi. Inače općinu čine i naselja Glogovac i Jeduševac s više od 2.400 stanovnika. Tokom svog mandata aktivno je sudjelovao na izgradnji infrastrukture i inih novih objekata te je društveno i politički angažiran. Kao član HSS-a predložen je za kandidata za novog župana.

Boris Dušić

BORIS DUŠIĆ – Rođen je 1952. u Glogovcu, pokraj Koprivnice. Član je HAK-a (AMSH) od 1981.Tajnik je Auto-kluba Koprivnica od 1992. te član Savjeta za sigurnost prometa Koprivničko-križevačke županije. Član je Skupštine HAK-a od 2004., bio je predsjednik Suda časti HAK-a od 2008. do 2012. Kao tajnik unaprijedio je poslovanje AK Koprivnica, nabavio novu opremu i za vrijeme njegovog mandata izgrađeni su novi poslovni prostori, a broj članova višestruko se povećao.

Marko Mihoković

MARKO MIHOKOVIĆ – Dugogodišnji ravnatelj OŠ „Prof. Blaž Mađer“ u Novigradu Podravskom. Za vrijeme dok je bio ravnatelj aktivno se angažirao oko izgradnje sportske dvorane, jedne od najvećih i najbolje uređenih na ovom prostoru.

Stjepan Milinković

STJEPAN MILINKOVIĆ – Dr. med. Stjepan Milinković dugogodišnji je načelnik općine Gola, s mjestima: Gotalovo, Novačka, Otočka, Ždala. Općina se nalazi u prekodravskom dijelu Podravine s više od 2.800 stanovnika. Kao liječnik 30 godina liječio je ljude na selu. Bio je saborski zastupnik HDZ-a.

Milorad Kovačević

MILORAD KOVAČEVIĆ – Ovaj 67-godišnjak graditelj je svjetske kulture mira. Više od 30 godina radi na izgrađivanju, promicanju i unapređivanju mira. Autor je jedinstvenih publikacija: “U ime časti i slavu olimpizma”, “Izgrađivanje svjetske kulture mira”, “Odgoj za mir”, “Betlehemsko svjetlo mira”, “Kruh najveći dar mira”. 1996. i 1997. godine kandidat je R.H. za Unescovu nagradu Podučavajmo mir. Dobitnik je priznanja grada Hirošime 1976. godine, medalje Fifa 1979. godine, posebnog priznanja mirotvoraca svijeta – Trogir 1997. godine. Pokretač je i glavni organizator Biblijskog vrta mira.

Željko Vitelj

ŽELJKO VITELJ – Doajen ugostiteljskih djelatnika grada Koprivnice. U zasluženoj mirovini često je u vikendici na Šoderici loveći ribu. Inače poznat je kao vrstan kuhar i ugostitelj čiji je objekt “Croatia” bio jedan od onih koji su imali svoju “dušu” i stalne klijente koji su bili često njegovi gosti na moru i rijeci Zrmanji.

zatvori