Petak, 26. travnja 2024.

RIJETKA I PREKRASNA Ova biljka cvate u ožujku i travnju, naiđete li na nju – ne dirajte ju

Biljka iz porodice ljiljana, kockavica (Fritillaria meleagris), osjetljiva je i vrlo rijetka vrsta biljke na prirodnim staništima u Republici Hrvatskoj. U rano proljeće, ovaj prekrasan ljubičasti cvijet (kojeg pojedini zovu močvarni tulipan) krasi vlažne livade i rubove svjetlijih šuma sjeverozapadne i istočne Hrvatske, a imamo čast da još uvijek raste i u našoj županiji.

— Poznato je nekoliko lokaliteta, a prikazane kockavice pronašao sam prije nekoliko dana uz rub hrastovo-grabove šume blizu Kutnjaka — napisao nam je nastavnik u Osnovnoj školi “Antun Nemčić Gostovinski” Danijel Balaško.

Kockavica je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, ugrožena je djelovanjem čovjeka, uglavnom pretvaranjem njezinih staništa u obradive površine te intenzivnim iskorištavanjem nizinskih travnjaka i šuma.

Biljka je visoka do 30 cm, razvija se iz okruglih lukovica, razmnožava se sjemenom i vegatativno. Listovi su dugački i uski, cvjetovi ljubičasti prošarani sa svjetlijim i tamnijim nijansama ljubičaste boje, uglavnom pojedinačni, nalaze se na vrhu stabljike s koje zbog težine vise.

Šare na cvjetovima podsjećaju na uzorak šahovnice od čega potječe i hrvatski naziv za ovu vrstu – kockavica. Tek od pete godine života kockavica počinje dobivati cvjetove, a sama biljka može doživjeti starost i više od 30 godina.

zatvori