Nedjelja, 28. travnja 2024.

Nedjelja nakon Uskrsa – nedjelja matkanica

Piše Vesna Peršić Kovač.

Prva nedjelja nakon Uskrsa ima nekoliko naziva: bijela nedjelja, mladi Uskrs, matkana nedela, a u Podravini i Međimurju bila je osobito značajna po običaju matkanja. Tog dana djevojke (a ponegdje i mladići) razmjenjivale su oslikana uskrsna jaja.

Razmjena je morala biti unaprijed dogovorena, a djevojke su birale najbolju prijateljicu s kojom su mijenjale jaje uz riječi: ‘Oćeš biti moja matka? Nakon toga one su postajale MATKE ili KUME i čitav život su se posjećivale, družile i pazile jedna na drugu. U nekim mjestima, kao što je primjerice Peteranec, organizirale su se čitave svečanosti u povodu matkanja. U jednoj kući se skupilo više djevojaka od kojih je svaka donijela i jednu vrstu jela pa su nakon razmjene pisanica zajednički objedovale, družile se i zabavljale.

Tijekom ovog običaja razmjenjivala su se jaja pisanice ukrašene jednom od tradicijskih tehnika: pisanje voskom, struganje boje s jajeta oštrim predmetom i skidanje boje kiselinom. Važno je napomenuti kako je ukrašavanje uskrsnih jaja jedan od rijetkih običaja sačuvanih do danas. Osobito su zanimljiva nastojanja udruga i pojedinaca (Ana Bogat, Josip Cugovčan, Branka Riškuš…), ali i ustanova (vrtići, škole, muzeji) da se očuvaju i na mlađe naraštaje prenesu tradicijske tehnike šaranja/pisanja jaja. Zahvaljujući upravo njima ovo umijeće uvršteno je na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

zatvori