Nedjelja, 1. rujna 2024.

FOTO Središnjom proslavom u Koprivnici obilježen Svjetski dan Roma

Centralna proslava Svjetskog dana Roma održana je jučer u Koprivnici u organizaciji Udruge Roma ‘Korak po korak’, Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije, Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ‘Kali Sara’, Savjeta za nacionalne manjine te saborskog zastupnika Veljka Kajtazija..

— Čast mi je što su se upravo u našem sjedištu okupili predstavnici romske nacionalne manjine iz svih dijelova Hrvatske na zajedničkom druženju — poručio je župan Darko Koren. — Ovdje živi velik postotak Roma s kojima ostvarujemo odličnu suradnju, na čemu prvenstveno zahvaljujem Franji Horvatu, te se nadam kako će se tako i nastaviti. Želim vam da se ugodno osjećate u Koprivnici, a mi ćemo i dalje brojnim projektima i programima podizati standard Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Franjo Horvat zahvalio je Županiji na podršci i suradnji, a saborski zastupnik Veljko Kajtazi podsjetio je kako se Svjetski dan Roma obilježava 8. travnja jer je toga datuma 1971. godine u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma na kojemu su dobili svoju zastavu, himnu i službeni jezik.

– Hvala vam na velikoj časti koju ste nam ukazali ovim dosita velikim događanjem u našem gradu, ali i za naš grad. Kada pričamo o pravima nacionalnih manjina osobito Romima, puno toga smo napravili i puno toga zajedno pokrećemo. Naravno da to sve nije dovoljno i dalje nas čeka velik posao. Ono što mi u Koprivnici i uvjeren sam u cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji želimo ostaviti je da Romi imaju jednaka prava na zdravstvenu i socijalnu skrb, obrazovanje te u konačnici jednaka prava na radno mjesto. To je korak po korak, to je jedan put na koji idemo zajedno i samo ako idemo zajedno možemo uspjeti – poručio je Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, zamjenik župana Ivan Pal, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, predsjednica Saveza Roma u RH Suzana Krčmar, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Melita Samoborec kao i predsjednici ostalih vijeća romske nacionalne manjine, te predstavnici romskih udruga i brojni pripadnici romske zajednice s područja cijele Hrvatske.

Pokrovitelji manifestacije bili su Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, Grad Đurđevac i Gradsko komunalno poduzeće Komunalac Koprivnica.

zatvori