Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Žene – bolji vozači? Muškarci čine više prekršaja i prometnih nesreća

Ima li spol utjecaja na sigurnost cestovnog prometa? O tome se raspravljalo povodom jučerašnjeg Međunarodnog dana žena u sjedištu Koprivničko-križevačke županije u Nemčićevoj.

Okupljanje je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije u suradnji s ovdašnjom Policijskom upravom.

Statističke podatke o prometnim nesrećama i prekršajima prezentirala je voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc.Tom je prilikom istaknula da različita istraživanja pokazuju da spol zapravo ima utjecaja na naše ponašanje u prometu:

Mirela Škvorc. Snimio Marko Posavec.

— Što se tiče prometnih nesreća i prekršaja na području naše županije, proizlazi da muškarci češće krše prometne propise i čine prekršaje. Tu naročito govorimo o prekršajima koje možemo povezati s agresivnošću, kao što je prekoračenje dopuštenih ograničenja brzine. Adekvatno tome, muškarci čine veći broj prometnih nesreća.

Muškarci su u prometnim nesrećama češće vozači, dok su žene češće putnici u vozilima. I kad je riječ o alkoholu, muškarci prednjače:

— Činjenica je, kad promatramo brojke, da muškarci u većem postotku sudjeluju u prometu, čine prekršaje i prometne nesreće nakon konzumacije alkoholnih pića. Zaključak je da imamo veći broj muških recidivista od ženskih što se tiče činjenja prometnih prekršaja.

Održani okrugli stol samo je jedan od načina na koji županijsko Povjerenstvo radi na promicanju ravnopravnosti spolova. A da posla još ima, rekla nam je njegova predsjednica Verica Rupčić:

Snimio Marko Posavec.

— Iako smo u 21. stoljeću, još uvijek smo u nekim stvarima daleko od onoga kako bi trebalo biti. Zato mi koristimo priliku i danas da sve žene pozovemo da se aktiviraju, da svaka u svom okruženju nastoji doprinijeti poboljšanju svog vlastitog položaja, u obitelji i na poslu. Ako svaka ponaosob postigne jedan iskorak, onda će biti u cjelokupnom društvu puno bolje.

O spomenutoj temi govorile su i predsjednica Općinskog suda u Koprivnici Lidija Vuljak te prihijatrica Marija Čular-Turk.

Podsjetimo i da su predstavnici Policijske uprave i predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić u prijepodnevnim satima dijelili cvijeće i promotivne materijale u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu.

zatvori