Petak, 3. svibnja 2024.

Tuga Tarle svojim pričama oduševila koprivničke gimanzijalce

U srijedu, 8. ožujka, u Gimnaziji “Fran Galović” gostovala je diplomatkinja i književnica Tuga Tarle i govorila o svojem bogatom životu na nekoliko kontinenata ispunjenom humanitarnim radom i promicanjem hrvatske kulture.

Teško je ukratko predstaviti gospođu Tarle i opisati njezinu intlektualnu snagu: ona je profesorica filozofije i komparativne književnosti, profesionalna je diplomatkinja i promotorica hrvatske kulture u svijetu (u Čileu, Španjolskoj, Australiji, Slovačkoj).

Inicirala je osnivanje Zaklade za skrb o djeci žrtvama rata DORA i vodila je od 1991. do 1996. godine. Pokretačica je i prva predsjednica Hrvatske humanitarne mreže.

Osnivačica je Hrvatsko-španjolskog društva prijateljstva u Madridu. Društveno je angažirana publicistica i književnica vrlo širokoga tematskog raspona i još mnogo toga…

U razgovoru s gimnazijalcima predstavila je svoju knjigu o iseljeničkom životu “Moja australska priča” za koju je književna kritičarka Lada Žigo napisala: “Iz te knjige može se naučiti više o Australiji nego iz bilo kojeg povijesnog udžbenika.”

Osim o romanu, gospođa Tarle govorila je o australskom školskom sustavu te na temelju vlasita životnoga iskustva o poteškoćama koje donosi preseljenje u sasvim novu sredinu daleko od svih svojih, o fenomenu multikulturalnosti i njezina funkcioniranja u “demokratskom” svijet.

Pozvala je gimnazijalce na razvijanje empatije, na poštivanje tuđega i vlastitoga identiteta te na otvaranje svijetu i učenju ne zanemarujući i ne zaboravljajući svoje korijene te bogatu hrvatsku kulturu.

zatvori