Četvrtak, 16. svibnja 2024.

PUTOPIS Nina i Goran Perišić u Gradu svjetlosti: Pariz je uvijek dobra ideja!

Tekst: Nina i Goran Perišić

— Paris is always a good idea.
Audrey Hepburn

Tekst: Nina i Goran Perišić.

Slavni citat slavne britanske glumice i modne ikone Audrey Hepburn – “Doista, Pariz je uvijek dobra ideja”. Dugogodišnja želja mene i moje prijateljice, koja nam se na ovom putu pridružila sa svojim mužem i sinom. Karte smo kao i uvijek kupili čak više od pola godine ranije na akciji aviokompanije, polazak na tri nepuna dana u grad ljubavi Pariz je bio s aerodroma u Budimpešti.

Pariz je glavni i najveći grad Francuske, smješten je na obalama rijeke Seine u sjevernoj Francuskoj. Jedan od najpopularnijih turističkih odredišta ima oko 2.000.000 stanovnika, a svake godine ga posjeti čak 40.000.000 turista sa svih strana svijeta.

Let do Pariza je trajao malo više od dva sata, nakon dolaska na aerodrom, vožnje do stanice, pa metroom do hotela i kratkog odmora, krenuli smo osvojiti grad. Malo odmorniji, ali gladniji odlučili smo potražiti spas za svoj problem u latinskoj četvrti.

Latinska četvrt, tj. studentska četvrt, ime je dobila po prvim studentima koji su govorili latinski jezik. Prepuna kafića, restorana, trgovinica i knjižara, vrlo životopisna, šarena i prometna.

Nakon kratkog obilazak latinske četvrti, zaputili smo se prema katedrali Notre Dame. Notre-Dame je katedrala posvećena Blaženoj Djevici Mariji, koja se nalazi na otoku Île de la Cité na rijeci Seini. Najpopularnija crkava u Parizu građena je u visokogotičkom stilu, prelijepa izvana, prostrana i prepuna prekrasnih vitraža iznutra. Ulazak u Notre Dame je besplatan.

Poslije smo odlučili pogledati Arc de Triomphe ili Slavoluk pobjede. Drugi najveći spomenik na svijetu podignut u čast borcima za Francusku, posebno onim iz Napoleonskih ratova. Ispod slavoluka nalazi se Spomenik neznanom vojniku iz Prvog svjetskog rata. Posljednji obilazak toga dana ostavili smo za najprepoznatljiviju zgradu u Francuskoj, ali i u svijetu, jednu od najvećih turističkih atrakcija – Eiffelov toranj.

Iako smo sljedeći dan ujutro imali ulaznice za toranj, htjeli smo ga vidjeti noću, dok je osvijetljen i nismo se nimalo razočarali, baš suprotno – oduševio nas je. Nakon kraćeg razgleda i slikanja uputili smo se metroom do našeg hotela i otišli na spavanje, jer nas je sutra čekao ispunjen dan.

Sljedeći dan, nakon doručka s nogu u jednoj od mnogobrojnih pariških pekara, uputili smo se ponovno do Eiffelova tornja, ali ovaj put sve do njegovog vrha. Ulaznice smo kupili prije preko Interneta i vrijeme koje smo izabrali za ulazak morali smo i poštivati.

Ušli smo prije kroz osiguranje što se i pokazalo kao odlična ideja jer je kasnije nastala velika gužva. Par minuta prije 11 sati prošli smo kroz još jednu sigurnosnu provjeru i liftom se popeli na 2. kat, pogledali panoramu, naravno uslikali nešto fotografija i zatim smo opet ušli u lift i popeli se na sam vrh. Pošto je dan bio lijep i sunčan i pogled je bio prekrasan.

Eiffelov toranj, koji je postao zaštitni znak Pariza, konstruirao je Alexandre Gustave Eiffel za Svjetsku izložbu u Parizu 1889. godine. Sam toranj visok je 300 metara, a s antenom na vrhu doseže visinu od 320,75 metra.

Metalna konstrukcija Eiffelovog tornja teži 7.300 tona, a ukupna težina je 10.100 tona. Na tornju su ugravirana imena 72 znanstvenika za njihove doprinose znanosti.

Pri silasku s vrha tornja stali smo i na prvom katu, i od tuda je muški dio našeg društva odlučilo se spustiti stepenicama do podnožja tornja, ostali su išli liftom.

Sljedeća destinacija toga dana je bio muzej Louvre. Muzej Louvre (fr. Musée du Louvre) jedan je od najvećih svjetskih muzeja. Nalazi se u središtu Pariza, na obali rijeke Seine, u zdanju nekadašnje kraljevske palače. Ovaj muzej sadrži jednu od najbogatijih umjetničkih zbirki na svijetu. U njemu se nalazi više od 35.000 umjetničkih djela izloženih na 60.600 m² i on je najposjećeniji muzej na svijetu. Muzej sadrži neprikosnovenu i najopsežniju zbirku egipatske i antičke umjetnosti uključujući grčku, etruščansku, rimsku, islamsku i orijentalnu umjetnost.

U njemu se nalazi i zbirka umjetničkih predmeta i stilskog pokućstva te neprocjenjiva galerija slika svih europskih naroda i umjetničkih razdoblja do kraja 19. stoljeća. Najpoznatije umjetničko djelo izloženo u Louvreu je Da Vincijeva slika Mona Lisa.

Za razliku od Eiffela u Louvre smo mogli ući prije našeg dogovorenog vremena. Prva stvar, koju smo morali vidjeti je naravno Da Vincijeva Mona Lisa, najpoznatiju sliku na svijetu poznati umjetnik je stvarao čak dvadeset godina, uz nju se vežu mnoge teorije i zaključci.

Zanimljivo je da nije bila toliko poznata do njezine krađe 1911. godine, iako ju je čak i Napoleon držao u svoj spavaćoj sobi. Njezinoj globalnoj popularnosti su doprinijela i “dva atentata” izvedena na nju. Sada je sigurna iza pancirnog stakla u Louvreu. Iako za detaljni obilazak muzeja bi trebalo “pet tjedana”, mi smo nakon par sati odlučili da je to to za danas. Predvečerje smo odlučili iskoristiti šetnjom uz Seinu, razgledom pariškog života i uživajući u ovom gradu.

Sljedeće jutro uspjeli smo popiti kavu u jednim od mnogih pariških kafića uz predivan pogled na Paris koji se budi, oprostili se s njim.

Kratki info i neke smjernice našeg putovanje: (1 osoba)
– Avionske karte iz Budimpešte do Pariza (tj. Beauvais) 30 Eura (Ryanair) kupljene sedam mjeseca prije
– Transfer povratni iz Beauvaisa do Pariza i nazad 29 Eura
– Hotel za dva noćenje bez hrane 50 Eura
– Ulaznica za Eiffelov Toranje 17 Eura
– Ulaznica za Louvre 17 Eura
– Metro karta za tri dana 25 Eura
– Od troškova još benzin do Budimpešte, Vinjeta i parking
– Sveukupno džeparaca koji smo potrošili na putu cca 100 Eura uključujući i suvenire

“Putovanje je za mlađe dio edukacije, a za starije dio iskustva.”
Francis Bacon

zatvori