Nedjelja, 5. svibnja 2024.

Palio suho granje pa izgorjela i susjedova drva

Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gola morali su jučer intervenirati kako bi ugasili požar na otvorenom prostoru, izvijestila je jutros Policijska uprava koprivničko-križevačka.

Tamo je 65-godišnjak oko 13:30 sati palio suho granje, a požar je zbog vjetra izmaknuo kontroli te se proširio na desetak metara udaljena susjedova hrastova drva.

Na svu sreći u požaru nije nitko ozlijeđen, a nastala šteta procijenjena je na tisuću kuna.

Požar u Goli bio je povod da iz Policijske uprave još jednom podsjete da se uslijed spaljivanja biljnog otpada i trave potrebno pridržavati odredaba Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama te općinskih i gradskih odluka o mjestima i mjerama spaljivanja korova, trave i drugog otpadnog materijala biljnog porijekla.

Izdvajaju da je zabranjeno spaljivanje biljnog otpada i trave noću, za vrijeme jakog vjetra te u blizini šuma i građevina podložnih zapaljenju, da je zemljište na kojem se pali potrebno izolirati od ostalih površina na kojima se nalaze poljoprivredne kulture, šume i građevine podložne zapaljenju te da minimalna udaljenost mjesta spaljivanja od gospodarskih građevina mora iznositi 20 metara, a na udaljenosti ispod 200 metara od ruba šume može se ložiti otvorena vatra samo na posebno određenim mjestima i uz poduzimanje određenih mjera opreznosti što ih odredi pravna osoba koja gospodari šumom.

Osoba koja obavlja spaljivanje mora biti punoljetna i ne smije napustiti mjesto spaljivanja dok vatra nije u potpunosti ugašena. U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah izvijestiti vatrogasce (na tel. 193), policiju (na tel. 192) ili županijski centar 112 (na tel. 112) te započeti s gašenjem.

zatvori