Nedjelja, 5. svibnja 2024.

NAJULOV Tko upeca najveću ili najvećega osvojit će prestižnu nagradu

‘Najulov Koprivničko-križevačke županije’ novi je turističko-ribički program kojega su osmislili u Športsko ribolovnom savezu i Turističkoj zajednici naše županije.

— U cilju popularizacije ribolova i povezivanja turizma i ribolova, odlučili smo zajedno pokrenuti ovu aktivnost. Cilj joj je popularizacija sportskog ribolova, ali i da nam što više ribiča dođe iz drugih županija i inozemstva, da povećamo i broj dolazaka i broj noćenja. Svjesni smo da je ribolov jedna niša u turizmu koja nije dovoljno iskorištena, a mi imamo velike potencijale — rekao je direktor Turističkog ureda županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc.

Snimio Mirko Hanžeković.

Akcija Najulov počinje 1. travnja i trajat će do kraja godine. Namijenjena je sportskim ribičima koji će svoje ulove trebati izvagati i izmjeriti, fotografirati, ali i naći svjedoka koji će potvrditi njihov ulov te sve to prijaviti Športsko ribolovnom savezu, pojasnio je predsjednik Ivan Petak uvjeren da će postići zacrtani cilj:

— Smatramo da imamo velike resurse za razvoj kontinentalnog turizma. To ne izmišljamo već imamo dokaze. Posjet ribiča je već i sada značajan, ne samo iz Hrvatske već i iz europskih zemalja. Pratimo to preko dnevnih dozvola koje naši gosti kupuju za ribolov na svim vodama na našem području. Taj broj dnevnih ribolovnih dozvola se povećava. Pratit ćemo hoće li ova aktivnost utjecati na dodatno povećanje. Mi se nadamo da hoće — kazao je Petak.

Snimio Mirko Hanžeković.

Najviše sportskih ribiča na naše vode dolazi iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Češke pa čak i iz Rusije. A sve naše vode iznimno su bogate ribom, no za najulov će konkurirati samo deset najznačajnijih vrsta kojih ima najviše: šaran, štuka, som, smuđ, polen, mrena, grgeč, linjak, deverika i plotica. U kombinaciji s vodnim bogatstvom, iznimno smo primamljivo područje za ribolov, kaže Petak:

— Zaista, naše vode privlače velik broj gostiju. Najveća naša ribolovna voda je 65 km duga Drava na našem području, europska Amazona, gotovo netaknuta. To je resurs neslućenih vrijednosti. Svi su oni koji dolaze k nama to dobro prepoznali, a i mi smo. Zato i želimo dodatno to promovirati. Imamo i oko 9 km Mure, a dodamo li tome i jezera poput Šoderice, Jegeniša, malih voda, rukavaca poput Ješkova koji je jedna od najbogatijih voda štukom… Svaka od tih naših voda poznata je po jednoj vrsti ribe koja u njoj prevladava, no sve su one bogate i ostalim vrstama riba. Tako da imamo gotovo idealne uvjete za sve poklonike ribolovnog sporta.

Snimio Mirko Hanžeković.

Župan Darko Koren zaključio je da je Najulov modificiran nastavak jednog ranijeg i uspješnog projekta, “Uhvati me ako možeš”. A u Koprivničko-križevačkoj županiji najmanje su tri velika turistička potencijala:

— Jedno je upravo naiva koju najčešće spominjemo kroz naš projekt Pisanica od srca. Drugi naš resurs kojega imamo je biciklizam i biciklističke staze i treće, ne manje važno, možda još najvažnije od svega jest upravo taj ribolovni segment ponude. Zaista možemo zahvaliti dragom Bogu za sva bogatstva koja naš prostor ima u smislu korištenja tih vodnih površina za razvoj ovog vida turističke ponude, ali i sporta — rekao je župan.

Godišnje se u našoj županiji proda između 1.200 i 1.300 dnevnih ribolovnih dozvola, a lokalne vode godišnje se poribe s oko 20 tona ribe, što itekako dokazuje visoku svijest ribiča o vođenju brige o okolišu, zaključio je Ivan Petak te podsjetio i da u našoj županiji ima 2.790 registriranih članova sportskih ribolovnih društava.

Akcija Najulov za sljedeću godinu počet će već 1. siječnja.

Snimio Mirko Hanžeković.
zatvori