Subota, 27. travnja 2024.

Lacković upozorio na ekocid u Crnim jarkima: Porušili su prostor koji je mogao biti nacionalni park

Nezavisni zastupnik Željko Lacković rekao je jučer koprivničkim novinarima da je ishodio izmjenu dnevnog reda sjednice Županijske skupštine što će biti održana idući tjedan u četvrtak. Konkretno, članovi Županijske skupštine prvo će raspravljati o izvješću o ostvarivanju plana Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, a tek potom i o imenovanju ravnateljice koju Lacković smatra odgovornom što su Hrvatske šume, Uprava Koprivnica počinile ekocid nad Posebnim rezervatom šumske vegetacije Crni jarki.

Lacković je utvrdio da su, umjesto da uskoro budu proglašene nacionalnim parkom – što bi financirala Europska unija, crne johe hametice posječene. Iako dvoji o ekonomskoj koristi ovog čina, Lacković je rekao i da je od šumara doznao da je posljednjih godina u Austriji aktualan trend izrade namještaja upravo od crne johe. A dio posječenih stabala, tvrdi Lacković, istrunuo je na skladištu. Za sve to drži odgovornom županijsku Javnu ustanovu i njenu ravnateljicu Željku Kolar:

— Možemo slobodno reći da je riječ o ekocidu, u toj mjeri je došlo do rušenja tog zaštićenog područja. Ne sumnjam da je sve učinjeno uz dozvole i uz javnu raspravu, onako kako se ona ne provodi, u tišini, da ne dođe do javnosti. Tu je onda trebala reagirati županijska ustanova — kazao je Lacković.

Da se Crnim jarkima gospodari prema posebnom desetgodišnjem programu potvrdila je i prozvana ravnateljica Željka Kolar. Taj je program istekao 2016. godine o čemu odlučuje Ministarstvo zaštite prirode. Sječa u Crnim jarkima provodila se planski godinama i nadležne inspekcije nisu utvrdile nikakve protupropisne zahvate, istakla je ravnateljica Kolar i pojasnila:

— Naša ustanova mora postupati u skladu sa zakonskim odredbama i mora poštivati pravila struke. Mi ne dajemo dopuštenja za zahvate i radnje. To je u nadležnosti resornog ministarstva, a za niže kategorije zaštite dopuštenja daju županijski uredi. Naše je samo utvrditi je li sve u skladu s propisima. Ukoliko mislimo da nešto nije u redu, naravno da surađujemo s nadležnim inspekcijama — rekla je Željka Kolar.

Željka Kolar, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Snimio Marko Posavec.

Ravnateljica Kolar upozorila je i da površina rezervata nije smanjena. Umjesto porušenih, posađeno je novih tri tisuće stabala crne johe i taj prostor nije izgubio status zaštite. I dalje je to posebni rezervat šumske vegetacije Crni jarki s istih 72,25 hektara površine, zaključila je Kolar.

A hoće li u četvrtak Željka Kolar za novi ravnateljski mandat dobiti potporu i Kluba nezavisnih vijećnika? Lacković tvrdi da nisu sazrijeli uvjeti da Skupština raspravlja o imenovanju ravnateljice dok se ne istraži i utvrdi kako je moguće da je došlo do rušenja zaštićenih stabala bez da je županijska ustanova alarmirala o tome.

zatvori