Nedjelja, 5. svibnja 2024.

POREZ NA NEKRETNINE Jakšić: To je samo zamagljivanje novog i neracionalnog udara na građane

Porez na nekretnine što će se u Hrvatskoj primjenjivati od početka iduće godine novi je udar na standard građana, ali i na lokalnu samoupravu.

Ustvrdio je to zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić upozorivši i da je najveći teret naplate ovog poreza svaljen na leđa lokalne samouprave i to bez da je Vlada o tome konzultirala Hrvatsku zajednicu županija i Udrugu gradova. Stoga je stav koprivničke izvršne vlasti jasan:

— Porez na nekretnine je porez protiv kojega smo mi kao gradska uprava i ja osobno i kolegica Melita Samoborec doista duboko zato jer je to samo zamagljivanje jednog apsolutno novog, nedefiniranog, neracionalnog udara na građane.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Porez na nekretnine zamijenit će komunalnu naknadu koja je bila strogo namjenski prihod, podsjetili su na Zrinskom trgu:

— Porez na nekretnine je nešto što je namijenjeno da zamijeni komunalnu naknadu. Mi ne znamo njegov efekt na grad. Ne bih htio ulaziti u to hoće li biti veći ili manji. Jedina promjena u gradskim financijama jest da više neće biti strogo namjenski kao što je bila komunalna naknada.

Nedoumica je jako puno, upozorili su u gradskoj upravi i naveli da će građani kroz porez na nekretnine imati puno veće financijske obveze. Primjerice, predviđeno je da se plaća porez na neizgrađeno građevinsko zemljište, na zapuštene zgrade, pa čak i na gradilišta za koja su izdane građevinske dozvole, a planirana građevina još nije izgrađena.

A jedan od kriterija po kojemu će se izračunavati visina poreza na nekretnine jest i starost građevine; najviši će biti za nove zgrade, upozorava Jakšić: — Mi imamo neke naše izračune po kojima neka postojeća kuća na današnji dan plaća 420 kuna komunalnu naknadu, a za novoizgrađenu takvu kuću obitelj će plaćati 468 kuna poreza na nekretnine.

Gradska uprava do 30. studenoga mora izraditi program svojih mjera i kategorija poreza na nekretnine i za to do njegove primjene dobiti zeleno svjetlo od države. No, Jakšić misli da će u primjeni toga zakona biti nelogičnosti: — Postoji vrlo velika vjerojatnost da će porez na nekretnine isto plaćati vlasnik novog apartmana u Novalji i vlasnik novih gorica u Kunovec Bregu.

Jakšić je zaključio da je ovim porezom aktualna vlada pokazala svoju nedosljednost, koju će naravno platiti građani Hrvatske. A kako će se sve to odraziti na punjenje gradskog proračuna, ovoga je trenutka nemoguće predvidjeti, zaključio je.

zatvori