Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Ratni veterani Koprivnice gostovali kod mađarske udruge vojnih časnika

Shodno planu rada UDVDR RH ogranka Koprivnica za 2017.godinu, ostvarena je uspješna prekogranična suradnja između članova ogranka Koprivnica i članova mađarske Udruge vojnih časnika “69 Harckocsi ezred nyugdijas és baráti kör” iz Nagyatada.

Prijateljski susret održan je dana 16. ožujka 2017. godine u Nagyatadu, kojom prilikom su prijem i razmjena darova održani u službenim prostorijama domaćina.

Predsjednik mađarske vojne udruge Attila Fekete i njegov zamjenik Ferenc Hortobagyi predstavili su rad i aktivnosti njihove udruge. Izaslanstvo UDVDR RH ogranak Koprivnica predvodili su Krešimir Juratović, predsjednik, Damir Vuković, član ogranka i tajnik podružnice te Marijan Vrbnjak, član središnjeg odbora ogranka.

Krešimir Juratović upoznao je domaćine o radu i aktivnostima ogranka, dok je Damir Vuković govorio o projektu Predavanje o Domovinskom ratu po školama Koprivničko-križevačke županije, napomenuvši da je u Domovinskom ratu sudjelovalo 40-tak branitelja, državljana Republike Mađarske.

Krešimir Juratović, zahvalio se domaćinima na svekolikoj pomoći koju je Republika Mađarska pružala Republici Hrvatskoj tokom Domovinskog rata, a poglavito na pomoći u zbrinjavanju velikog broja izbjeglica, koji su bili smješteni u vojarni u Nagyatadu, a koju je i sam posjetio 10-tak puta tokom Domovinskog rata dopremajući humanitarnu pomoć izbjeglicama.

Dogovorena je daljnja suradnja na međunarodnoj razini uz prijateljske posjete,
različitim druženjima, sportskim natjecanjima i drugim aktivnostima. Jedna od prvih aktivnosti bit će sudjelovanje mađarskih veterana na streljačkom turniru ”Oluja 2017.” u Koprivnici 6. kolovoza.

Predsjednici, Juratović i Fekete suglasili su se o skorom potpisivanju Povelje o prijateljstvu i suradnji.

Nakon službenog dijela susreta, slijedio je posjet Gradskom muzeju u Nagyatadu,
koji ima izuzetno bogat vojni postav, kako u zatvorenom tako i na otvorenom dijelu.
Posjećena je i veoma dobro opremljena i organizirana Profesionalna vatrogasna postaja grada Nagyatada, s čijim radom je goste upoznao zapovjednik Gresa Gábor.

Suradnja je realizirana uz veliku pomoć prevoditeljice, gospođe Žuže Zabjan. Ovakve suradnje među Udrugama imaju neprocjenljivu vrijednost za dobrosusjedske odnose među našim državama.

zatvori