Srijeda, 17. travnja 2024.

FOTO Natječaj za najljepši školski vrt u Hrvatskoj krenuo je danas iz Koprivnice

Natječaj za najljepši školski vrt u Hrvatskoj otvoren je upravo u Koprivnici. Svečano je krenuo danas na motivacijskom stručnom skupu u Domu mladih gdje su okupljeni imali prilike čuti iskustva i savjete stručnjaka iz cijele Hrvatske uz nastupe koprivničkih vrtićaraca i školaraca.

Riječ je o projektu koji traje još od 1995. godine, a utemeljen je s idejom da se djeci koja se vraćaju iz progonstva u svoje ratom razrušene škole omogući lakše praćenje nastave kroz osmišljavanje izgleda svojeg školskog vrta. U njemu sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez prikladne roditeljske skrbi.

Poseban naglasak stavlja se na vraćanje bogatstva biološke raznolikosti u škole u svim regijama, tradicijskih vrtova te starih autohtonih ili udomaćenih sorti cvijeća, povrća i voćaka.

— Škola nije mjesto samo strogog provođenja plana i programa; škola mora biti mjesto i oplemenjivanja, a projekt odabira najljepših školskih vrtova upravo tome doprinosi — istaknula je pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja Sanja Putica.

Program je vodila poznata televizijska voditeljica Karmela Vukov-Colić, a prisutnima su se obratili ravnateljica koprivničke knjižnice Dijana Sabolović-Krajina, zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec i župan Darko Koren.

Okupljeni su upoznali iskustva iz dječjih vrtića i škola diljem Hrvatske te čuli savjete stručnjaka, a za zabavni dio programa pobrinuli su se koprivnički mališani. Vrtićarci iz Tratinčice izveli su svoj “Žablji sastanak”, tradicionalne igre i pjesme Podravine i Prigorja predstavili su učenici Područne škole Bakovčica, učenici Osnovne škole “Đuro Ester” izveli su “Novu basnu o cvrčku i mravu”, a učenica Ema Pintar izrecitirala je “Protuletje”.

Skup u Domu mladih organizirala je Hrvatska radiotelevizija u suradnji s koprivničkom “Zelenom knjižnicom” – Knjižnicom i čitaonicom “Fran Galović” uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije.

Natječaj je otvoren do 22. travnja (Dana planeta Zemlje), a najljepši školski vrt bit će izabran najesen.

zatvori